latinica  ћирилица
03/06/2015 |  11:59 | Autor: B92

Јapanci postavljaju toalete u liftove

Usljed sve češćih snažnih zemljotresa u Јapanu, ta država razmatra da uvede toalete u liftove i obezbijedi zalihe vode za hitne slučajeve, rekao je japanski zvaničnik iz Udruženja proizvođača liftova.

On je dodao da je održan sastanak, na kome su se zvaničnici ministarstva građevine i udruženja za industriju liftova saglasili da razmotre uvođenje toaleta za korišćenje u hitnim slučajevima.

Do te odluke je došlo nakon što je desetine stanovnika ostalo žedno i zaglavljeno u liftovima, neki čak i duže od sat vremena, poslije zemljotresa jačine 7.8 stepeni Rihterove skale koji je u subotu pogodio Јapan.

Iako se većina liftova automatski zaustavila na prvom sljedećem spratu i njihova vrata se otvorila, 14 osoba je ostalo zarobljeno između spratova.

Za instaliranje toaleta će se možda koristiti kartonske strukture na rasklapanje sa iznutra vodootpornim torbama ili materijalom koji apsorbuje tečnost.

U nekim od nedavno izgrađenih liftova postoje mjesta za sjedenje, koja su napravljena zbog sve većeg broja pripadnika starije populacije, te bi jedini način za instaliranje takvih toaleta bio ispod sjedišta.

Od 620.000 javnih liftova ili liftova u komercijalnim zgradama u Јapanu, njih 20 odsto je u Tokiju, a Јapan leži na raskrsnici četiri tektonske ploče, te ga često pogađaju snažni zemljotresi.

Seizmolozi najavljuju da će prestonicu skoro sigurno pogoditi jak zemljotres u narednih nekoliko decenija, a prema procjenama vlade to može dovesti do zarobljavanja oko 17.000 državljana u liftovima.