latinica  ћирилица
02/06/2015 |  21:30 | Autor: TANЈUG

Kuće u obliku jelke usred šume (VIDEO)

Ekološka kuća Primeval Symbiosis (promitivna simbioza) na četiri sprata koja svojim oblikom podsjeća na jelku namijenjena je ljubiteljima prirode koje žele da žive daleko od grada u "šumskim predgrađima".
Ekološka kuća u obliku jelke (Foto: miragestudio7) -
Ekološka kuća u obliku jelke (Foto: miragestudio7)

Arhitekta ovog ambicioznog projekta koji ima za cilj ponovno povezivanje čovjeka i prirode je danski student Konard Vojcik.

Ovaj mladi Danac smatra da je neophodno usporiti urbani razvoj koji je, djelimično, kriv za sječu šuma.

"Čovek je uspio da za jedva 200.000 godina prisustva na zemlji uništi što je priroda stvarala stotinama milijardi godina", napisao je autor ove ekološke kuće na svom sajtu.

U kući mogu živeti dvije do četiri osobe. Zidovi su potpuno prekriveni solarnim panelima, što omogućava značajnu uštedu energije.

Konstrukcija kuće je u potpunosti od drveta, opremljene prirodnim rashladnim sistemom i biorazlagačem, što omogućava snabdijevanje stana biogasom. Gas se pravi od metana i fermentacijom organskim životinjskih materija u odsutvu kiseonika. Zamisao arhitekte je da se iz ovih rezidencija uopšte ne emituje ugljendioksid.

Ovakav ekološki mehanizam napravljen je po uzoru na funkcionisanje drveća koje se hrani iz svoje okoline koju za uzvrat ne zagađuje.

Kuća je površine 61 metar kvadratni i može potpuno da bude reciklirana kad joj istekne rok trajanja, prenosi list Figaro.

Prema planovima arhitekte, kuće treba da budu raštrkane u prirodi kako bi se izbjegao pogled na komšije.

Mnogi zainteresovani kupci kontaktirali su Vojcika koji još uvijek nije istakao cijenu prvog prototipa kuće-drveta.