latinica  ћирилица
01/06/2015 |  14:13 | Autor: Agencije

Kultni autobus iz "Ko to tamo peva" ide na turneju

Restauracija autobusa iz kultnog filma "Ko to tamo peva" počela je u prostorima zagrebačkog Јadran filma i nakon njegovog vraćanja u stanje, u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Јugoslavije.
Autobus iz filma "Ko to tamo peva" - Foto: ilustracija
Autobus iz filma "Ko to tamo peva"Foto: ilustracija

- Za Mercedesov autobus iz četrdesetih godina prošlog vijeka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za restauracju, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika firma koja posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama - kaže predsjednik Uprave Јadran filma Vinko Grubišić.

Turneja bi mogla da počne krajem ljetnje sezone, a u tom projektu učestvovaće i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja. Naglašava i da za autobus svake sedmice prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u Јadran filmu autobus s natpisom "Krstić i sin" smatraju "porodičnim srebrom".

Osim turneje, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice nakon restauracije i dobijanja registracije pod posebnim uslovima.

Upitan da li će raspisati konkurs za vozača, nasljednika legendarnog filmskog Miška koga je u filmu tumačio Aleksandar Berček, Grubišić ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

- Simbolički rečeno, posljednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju - poručuje Grubišić.

Film "Ko to tamo peva" je komedija apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan, prema scenariju Dušana Kovačevića.

To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu koji u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize.

Film u kojem su glumili i Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić... vremenom je stekao kultnu reputaciju, pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Јugoslavije.