latinica  ћирилица
31/05/2015 |  20:51 | Autor: B92

Dvadesete najbolje vrijeme za rađanje

Broj žena za koje tehnika vantjelesne oplodnje predstavlja jedini način da ostanu u drugom stanju raste iz dana u dan, upozoravaju britanski stručnjaci.

Gita Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjakinja za vantjelesnu oplodnju prilično je jasna – ako ne želite da rizikujete da ostanete bez potomstva, počnite sa planiranjem porodice prije 30. godine.

- Toliko puta bila sam svjedok šoka i agonije koja bi zadesila pacijentkinje kada shvate da je suviše kasno da dobiju dijete. Za većinu njih, to saznanje nosi kajanje i veliku tugu - navodi Nargund.

- Ono što najčešće uslijedi nakon saopštenja loše vijesti je pitanje "Zašto me niko nije upozorio na ovo?", dodaje Nargund.

Osim što kod pacijentkinja ostavlja emotivni ožiljak, problem sa neplodnošću takođe predstavlja veliki teret za britanski Nacionalni zdravstveni sistem – na godišnjem nivou na vantjelesnu oplodnju utroši se na stotine miliona funti.

- Najbolji način da se problem preduprijedi jeste edukacija. Vrlo je bitno da žene shvate da su dvadesete najbolje vrijeme za rađanje djece jer već nakon 30. godine kod žena plodnost naglo opada - zaključuje Nargund.