latinica  ћирилица
28/05/2015 |  09:13 | Autor: RTRS

B92: O nerviranju s Anom i ritualima srpske teniserke

Najbolje rangirana srpska teniserka Ana Ivanović uspješno je savladala drugu prepreku na Rolan Garosu.
Ana Ivanović - Foto: Beta/AP
Ana IvanovićFoto: Beta/AP

Ana je treću drugog Grend slema turnira sezon izborila savladavši Јapanku Misaki Doi sa 3:6, 6:3, 6:4.

Dopisnik portala B92 Saša Ozmo, prenio je dio atmosfere sa Aninog meča drugog kola, ali i saznao nešto više o ritualima srpske teniserke prije i za vrijeme mečeva.

Publika je tokom meča sa Јapankom Doi zdušno bila uz Anu – ono francusko skandiranje kad neko vikne "paparapapa", pa ostali odgovore "ale", standardno "Ajde Ana" i, što nije rijetko za mečeve Ivanovićeve, bračna ponuda sa tribina.

Momak je očigledno hrabar jer je na tribinama ponovo bio i Bastijan Švajnštajger. Njemački fudbaler na tribinama ne glumi uštogljenu slavnu ličnost kao većina fudbalera kada posjećuju neke druge sportove – Švajni je na svakoj utakmici Bajernove košarkaške sekcije, navija, viče, aplaudira. Riječju, ponaša se kao običan čovjek.

Takav je bio i sada na Aninom meču – podržavao je kada nije išlo, bodrio dodatno kada je išlo, bio je njen navijač od glave do pete. I na kraju, poslije pobjede, zagrlio se sa Zlatkom Novkovićem, i ispozdravljao se sa svima u štabu.

"Mnogo mi znači njegova podrška, pogotovo što on može da razumije sport na visokom nivou", koncizno je Ana to predstavila.

Bastijan je nehotice potvrdio i onu staru latinsku da "što je dozvoljeno Јupiteru (bogu), nije i volu" jer je na početku trećeg seta uspio da se vrati na stadion između drugog i trećeg gema, što nekome drugom sigurno ne bi uspjelo. Za to zaslužni srpski novinari, koji su ukazali čovjeku na vratima koga nije želio da pusti. A Bastijan, kažu, nije pravio probleme, samo se smiješio i virio preko ograde da vidi bar rezultat.

A rezultat je tad već polako prelazio u Aninu korist – poslije mnogo muke, borbe, monologa, a bogami i jednog 'umukni bre' " upućenog ka boksu.

"Uvijek neko izvuče deblji kraj, nažalost, a poslije padnu izvinjenja. Nekada je veliki naboj na terenu, teško je iskontrolisati emocije i neki put moraš da ih izbaciš. Neće da se ljuti Zlaja (Zlatko Novković), generacija moja", objasnila je poslije Ana uz osmjeh.

Sportisti su sujevjerni, a ni teniseri i teniserke nisu izuzetak, pa se desila jedna komična situacija u trećem setu. Ana je zamolila dječaka za peškir, on je počeo da dodaje jedan, a ona mu je pokazala da ne želi taj, već drugi. Upitah je šta to bi.

"Onaj drugi je bio tako lijepo postavljen na stolicu, nije morao da upropasti", rekla je Ana i prasnula u smijeh, "Јednostavno, taj peškir je za stolicu, ovaj je za teren", šalila se Ana gestikulirajući da objasni gdje je čemu mjesto.

Anine rituale na terenu već smo svi upoznali – pazi na hod, čisti linije... Ali šta se događa pre nego što kroči na teren?

"Sve zavisi od toga kako se osjećam pred meč. Generalno, kada meč prije mene dođe na set do kraja, volim da budem malo sama u nekoj prostoriji i da razmislim o meču i taktici. Onda krenem da se zagrijavam, a tik pred izlazak na teren volim da stavim kačket i znojnicu – to me nekako odvede u taj momenat izlaska na teren".

Ni tu nije kraj, sve je isplanirano do sekunde u kojoj počinje zagrijavanje.

"Kad izađem na teren, stavim torbu, prvo izvadim reket, zatim energetski napitak, skinem jaknu ako se ne zagrevam u njoj. Sve to lijepo namjestim, mora rajsferšlus da bude lijepo zatvoren. I onda kreće".

Anu nije povukao trend slušanja muzike i sličnih stvari, samo se nasmijala i rekla:

"Iskreno, ne slušam toliko muziku – nezgodno mi je da trčim sa slušalicama i sa telefonom, još nemam džep. Nisam ja za one velike slušalice, nije to za mene“.

Uporna Јapanka je savladana, a Anu sada čekaju novi izazovi na mestu na kojem je još 2008. godine osvojila svoju jedinu Grend slem titulu.