latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:45 | Autor: RTS

Kinezi otkrili Ameriku 70 godina prije Kolumba?

Kineski musliman i evnuh DŽeng He pokrenuo je 1405. godine prvo od sedam putovanja na zapad iz Kine preko Indijskog okeana. Tokom sljedećih 30 godina, komandujući najvećom flotom na svijetu finansiranom od strane dinastije Ming, plovio je do istoka Afrike i Persijskog zaliva. To su utvrđene istorijske činjenice. Iako neki tvrde da je stigao i do Amerike 70 godina prije Kristifora Kolumba, većina istoričara smatra da to nije tačno.
Sporna karta svijeta moreplovca DŽeng Hea (Foto: Liu Gang) -
Sporna karta svijeta moreplovca DŽeng Hea (Foto: Liu Gang)

Ako je vjerovati mapi koja je do svjetske javnosti isplivala 2001. godine, kada je šangajski advokat Liu Gang kupio od lokalnog dilera umjetninama, onda je baš to i slučaj. „Opšta karta integrisanog svijeta“ koja datira iz 18. vijeka kopija je mape iz 1418. godine, koja, navodno, pokazuje svijet koji je otkrio DŽeng He.

Ukoliko bi se ovo ispostavilo kao istina, to bi potpuno izmijenilo istorijske knjige, jer bi značilo da su Kinezi 70 godina prije Kolumba otkrili Ameriku i oplovili svijet, piše časopis Inteligent Life, koji se detaljno pozabavio kontroverznim navodima.

Liu Gang ističe da mapa koju je kupio dokazuje da je DŽeng He istražio oba pola, Severnu i Јužnu Ameriku, Mediteran i Australiju. Prije nešto više od 10 godina Gavin Menzies iskoristio je mapu za svoju knjigu 1421: the year China discovered the world.

Međutim, mnogi istoričari tvrde da se radi o kopiji evropske mape iz 17. vijeka. Njihovi argumenti? 

Na karti se jasno razaznaju oblici kontinenata. I dok su određeni elementi mape izrazito u skladu sa kineskom tradiciom mapiranja, neki su u suštoj suprotnosti. Mapa je jasno podijeljena na dvije hemisfere, što se ekskluzivno može pripisati samo evropskoj kartografskoj tradiciji.
 
Kalifornija je prikazana kao ostrvo, što je kopirano iz evropskih mapa iz 17. vijeka. Na mapi se DŽeng He oslovljava kao Man Sanbao (njegovo pravo ime), što bi bilo nezamislivo jer mu je sam kineski car dao prezime DŽeng.

Kineski admiral DŽenh He (Foto: CORBIS)

Unutrašnjost kontinenata (uključujući riječne tokove hiljadama kilometara daleko od obale) je nevjerovatno detaljna i pomorski istraživači nikada ne bi mogli tako detaljno da opišu unutrašnjost kopna.
 
Himalaji su označeni kao najviši planinski venac na svijetu, što je tek utvrđeno u 19. vijeku.

Svi ovi detalji većinu istoričara navode na zaključak da mapu nije izradio DŽeng He. Prvo, samo su Evropljani prikazivali svijet u dvije hemisfere. Drugo, evropskim istraživačima su bile potrebne stotine godina putovanja i plovidbe da bi mapirali unutrašnjost kontinenata, što znači da bi DŽeng Heu bilo nemoguće da sve to otkrije za 30. Treće, Arktik se prvi put pojavljuje na kineskim mapama 1593. godine. Četvrto, najviši planinski masiv tako je označen tek u 19. vijeku.

„Ova mapa je potpuno besmislena“, kaže profesor Timoti Bruk sa Univerziteta u Britanskj Kolumbiji. On vjeruje da je to kopija evropskih mapa. Uprkos tome, smatra da je karta prilično interesantna zbog velike popularnosti DŽeng Hea posljednjih godina.
„On je nesumnjivo bio veliki moreplovac, ali je zaboravljen sve do devedesetih godina 20. vijeka kada je ponovo 'vaskrsnut' kao nacionalni heroj. Zapad je imao Kolumba, pa su i Kinezi morali da nađu nekog“, kaže Bruk.

Iako su i Kolumbo i DŽeng He plovili morima, njihovi ciljevi su bili različiti. Kolumbova misija bila je komercijalna, a DŽeng Heova diplomatska - on je bio poslat od strane novog cara da dovede izaslanike iz drugih zemalja kako bi učvrstio legitimitet novog cara.

Za njegovom smrću završilo se i kinesko istraživanje mora. Novi car nakon njega nije želio da finansira nove skupe ekspedicije i u narednih nekoliko stotina godina Kina se zatvorila. Šta bi se desilo da je Kina nastavila da plovi morima je pitanje o kom se može samo nagađati.
 
Umjesto toga, dok je Kolumbo utvrdio put u Novi svijet, DŽeng He je tiho umro i malo ko van Kine zna za njega.
 
Ipak, treba napomenuti da su stanovnici pacifičkih ostrva došli do Amerike i naselili je možda i prije Kolumba. Nedavna analiza genetičkog materijala brazilskog plemena Botokudos otkrila je tragove polinežanskog DNK materijala.