latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:16 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg: Ruske nuklearne prijetnje duboko uznemirujuće

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su "duboko uznemirujući i opasni", istakao je danas u Vašintonu generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i pretnja razmešjtanjem nuklearnog oružja na Krimu "suštinski bi promijenili bezbjednosnu ravnotežu u Evropi", rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za straterške i međunarodne studije u prestonici SAD, prenosi AFP.
 Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u poslednjih godinu dana, "uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini",  i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost "kolektivnoj odbrani".
 Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili "od Јapana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora".
 Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je "rusko 'zveckanje nuklearnom sabljom' neopravdano, destabilizujuće i opasno".
 Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vežbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podjele informacije o planiranim vežbama i da na njih pozovu strane posmatrače.
 Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedjelje održava još jednu takvu vježbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.
 Navodeći primjer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija "demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje".