latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:11 | Autor: TANЈUG

Američki vojnici izloženi živom uzorku antraksa

Medicinska pomoć ukazana je 22-ojici američkih vojnika, u vazduhoplovnoj bazi u Јužnoj Koreji, s obzirom da su bili izloženi mogućem živom uzorku antraksa, saopštila je američka vojska.

Uzorak antraksa je uništen juče, pošto se posumnjalo da je riječ o živom uzorku, mada je trebalo da bude neaktivan, jer je određen za laboratorijsku vojnu vježbu, u američkoj vazduhoplovnoj bazi u južnokorejskom gradu Osanu, udaljenom 35 kilometara od Seula, prenose agencije.

Niko od osoblja koje ko je bio u kontaktu sa uzorkom, nije pokazao znake izlaganja opasnoj bakteriji, navodi se u saopštenju, uz napomenu da su preduzete odgovarajuće medicinske mjere iz predostrožnosti, koje uklučuju preglede, antibiotike, a u nekim slučajevima i vakcinacije.

Iz baze navode da nema opasnosti za širu okolinu, jer je uzorak korišćen u "laboratorijskim uslovima" u samostalnom objektu u bazi.

Vojska SAD greškom transportovala uzorak živog antraksa

Američka vojska nenamjerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Merilendu, ali u tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su danas američki zvaničnici, a prenio AFP.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Јuti je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren u saopštenju.

"Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu", rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaviještene, rekli su zvaničnici.

Najmanje devet drugih vladinih i komercijalnih laboratorija u devet američkih država su dobile uzorke antraksa, a vlasti nastoje da utvrde da li su transportovane i druge žive spore.

Voren je saopštio da Pentagon pomaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje incident.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transferiše "mrtve" uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje. Septembra 2001. godine, u Sjedinjenim Državama, spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Oboljele su 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.