latinica  ћирилица
27/05/2015 |  20:43 | Autor: RTRS

Ekipa RTRS u Ošvama: Regrutacija za džihad ne prestaje (VIDEO)

Selo Ošve nadomak Maglaja postaje Meka za borce Islamske države.
Ekipa RTRS-a u Ošvama - Foto: RTRS
Ekipa RTRS-a u OšvamaFoto: RTRS

Najmanje sedam mještana iz ovog naselja je trenutno u Siriji i Iraku, a regrutacija novih boraca konstantno traje. Prije odlaska u Siriju, u Ošvama je živio i Emrah Fojnica, koji je uz Mevlida Јašarevića, optužen za teroristički napad na  Ambasadu SAD u Sarajevu. Na putu džihada iz ovog sela, osim Fojnice, pogunili su i Azmir Ališić, Elvis Hajrić i Atif Nuhanović. Naša televizijska ekipa bila je u Ošvama. 

Na ulazu u selo dočekao nas je izvjesni Hamat, koji je prvi došao u Ošve. I to iz Austrije. Porijeklom je iz Zvornika. Vehabija je, ali nije u dobrim odnosima sa grupom koju predvodi Izet Hadžić, prijeratni gitarista rokenrol bendova. Nije želio da ga snimamo. Hamat kaže da se ovdje spremaju za rat i da će vrlo brzo i ovdje svi koji drugačije tumače vjeru imati problema. On ih je imao.

Ošve se nalaze na samo sedam kilometara od centra Maglaja. Put je loš, makadamski, a mjesto idealno za izolaciju. Slab je, ili gotovo ga nikako nema, i signal mobilne telefonije. Selo je prije rata bilo srpsko sa 350 kuća. Danas u njemu žive samo četiri srpske porodice.

U Ošve dolaze i kupuju zemlju i kuće vehabije iz cijele FBiH. Samo su dvojica iz ovog sela. Srpska imanja se prodaju za veliki novac- i po 150 hiljada KM. Petnaest kuća je već napravljeno, grade se još četiri.

Zemlju u selu je kupio i Harun Mehičević, zvani Abu Talha, koga australijska policija tereti za terorizam, podršku Islamskoj državi i vrbovanje boraca za džihad. Niko iz ove zajednice nije želio da stane pred našu kameru.