latinica  ћирилица
27/05/2015 |  19:39 | Autor: TANЈUG

Njujork- Više od milijardu dolara od pozorišta

Njujorška pozorišna scena zabilježila je svoju dosad najuspešniju sezonu, oborivši kako rekord zarada, tako i rekord posjećenosti.

Strukovno udruženje Brodvejska liga saopštilo je da je zarada na blagajnama u sezoni 2014-2015. povećana za 7,6 odsto i iznosila 1,36 milijardi dolara, a da je posjećenost povećana za 7,3 odsto u odnosu na prethodnu sezonu i dostigla 13,1 milion gledalaca.

Ovi odlični rezultati postignuti su prije svega zahvaljujući mjuziklima kao što su "Kralj lavova" (koji je sa 101,9 miliona dolara oborio rekord zarade jednog spektakla u toku jedne sezone), "Zao" i "Knjiga mormona".

Cijena prosječne karte za mjuzikl iznosi 177,30 dolara, a za pozorišnu predstavu 153,40 dolara.

Brodvejskom uspjehu umnogome je doprinijelo i učešće nekoliko trenutno najpoznatijih holivudskih zvijezda, poput Bredlija Kupera koji je igrao u "Čovjeku slonu", Helen Miren u ulozi kraljice Elizabete Druge u "Audijenciji" i Hjua DŽekmena u "Rijeci".

Tokom sezone je prikazano 37 produkcija, uključujući 10 novih mjuzikla i 11 novih pozorišnih komada.

- Bila je to nevjerovatna sezona za Brodvej. Oduševljena sam što smo uspjeli da oborimo sve te rekorde. Već godinama govorima da na Brodveju ima za svakog po nešto. A dokaz tome je upravo porast posjećenosti od 13 odsto u posljednje dvije godine - istakla je Šarlot Sent Martin, predsjednica Brodvejske lige koja zastupa vlasnike pozorišta, operatere, producente, voditelje i menadžere.