latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:58 | Autor: SRNA

Malešević: Moguće jačanje srpsko-ruskih veza

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je tokom nedavnog boravka u Moskvi razgovarao sa brojnim zvaničnicima o mogućnostima saradnje glavnog grada Rusije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i kulture.
Dane Malešević (foto: srna.rs) - Foto: SRNA
Dane Malešević (foto: srna.rs)Foto: SRNA

Malešević je rekao da su u fokusu tih razgovora bili podrška usavršavanju ruskog jezika na prostoru Srpske, njegovo unapređenje u obrazovnom sistemu, te ostali, slični vidovi saradnje.

"U narednih mjesec dana očekuje se da mi predložimo način zajedničkog rada, plan saradnje, ali i podrške prijatelja iz Rusije, što bi bio veliki doprinos akademskoj zajednici i našem sistemu obrazovanja i kulture", rekao je Malešević, koji je od 21. do 24. maja u Moskvi učestvovao u radu 12. Sveslovenskog sabora.

Tokom sekcije "Srpsko-ruski most", koja je organizovana na Moskovskom državnom univerzitetu, Malešević je održao predavanje o obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj.

"Ovo je bila prilika i za razgovor sa prorektorom Moskovskog državnog univerziteta, koji je prihvatio poziv da njegove kolege dođu u septembru u Banjaluku, kada ćemo konkretnije dogovoriti saradnju naših univerziteta. Ta saradnja je moguća kroz razmjenu profesora i studenata na drugom i trećem ciklusu", pojasnio je Malešević.

Po završetku plenarnog zasjedanja, ministar Malešević je posjetio Sretenski manastir, čiji je hor zvanično najbolji u Rusiji.

"Јeromonah Ignatija Šestakov, inače urednik portala `Pravoslavlje`, izrazio je spremnost da hor dođe u Republiku Srpsku i održi nekoliko koncerata", rekao je Malešević.

Tokom 12. Sveslovenskog sabora, Malešević je izabran u radno predsjedništvo Sabora što je bilo svojevrsno priznanje delegaciji iz Republike Srpske.

Na plenarnom zasjedanju usvojen je Ustav i Program Međunarodnog saveza društvenih udruženja "Sveslovenski savez".

Malešević je boravio u Moskvi na poziv Udruženja "Srpsko-ruski most".