latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:05 | Autor: Blic

Monblan na najvećoj fotografiji u svijetu

Međunarodni tim pod vođstvom italijanskog fotografa Filipa Blenginija objavio je u sklopu projekta "In2White" ogromnu panoramsku fotografiju Monblana koja ima čak 365 gigapiksela.
Najveća fotografija na svijetu - Foto: blic.rs
Najveća fotografija na svijetuFoto: blic.rs

Tako je ona postala do sada najveća fotografija na svijetu koju je napravila ljudska ruka.  Riječ je o fotografiji složenoj od 70.000 fotografija, koje su Blengini i njegova ekipa krajem prošle godine na visini od 3.500 metara i temperaturama nižim od -10 stepeni Celzijusa snimali tokom dvije sedmice, od čega je samo snimanje trajalo 35 sati, kako bi u konačni kadar uspjela da stane cijela planina.

Za snimanje su koristili aparate Canon EF 400mm f/2.8 II IS, Canon 70D DSLR i Canon Extender 2X III,  koji su bili postavljeni na posebnom robotskom postolju.

Dobili su čak 46 terabajta materijala, a obrada nakon koje je nastala konačna slika potrajala je dva mjeseca. Kada bi ovu fotografiju neko odštampao, ona bi bila veličine fudbalskog igrališta.

Treba napomenuti, da ipak postoji i jedna još veća fotografija, koju je snimila NASA, a riječ o fotografiji Mjeseca koju je zabilježila svemirska letjelica, pa stoga ne ulazi u konkurenciju.

Fotografiju Monblana moguće je detaljno pretraživati, a poseban je izazov otkriti poziciju jednog orla u letu, kao i lokacije nekoliko planinara. Na interaktivnom pregledaču dio detalja moguće je vidjeti pomoću alata - Tour.

Fotografija se detaljno može pregledati na sajtu In2WHite.com.