latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:14 | Autor: vecernjenovosti

Oči suze od polena

U sezoni cvjetanja drveća učestali su konjunktivitisi i sve više ljudi je alergično. Prirodna odbrambena reakcija je trljanje, ali to treba izbjegavati, jer dovodi do otpuštanja još veće količine histamina.
Oko - Foto: ilustracija
OkoFoto: ilustracija

Zbog visokih koncentracija polena u vazduhu, sve više je pacijenata sa akutnim alergijskim konjunktivitisom. Mnogi od njih se prvi put javljaju kod oftalmologa zbog peckanja, suzenja, crvenila očiju i otoka kapaka, čak iako nikada nisu imali alergijskih problema.

Alergeni, poput polena hrasta, duda ili vrbe, kojih u ovom periodu ima najviše u vazduhu, mogu da budu okidač za nastanak alergijske reakcije, koja se u određenom broju slučajeva, najprije manifestuje na očima.

Prema riječima dr Јulijane Magdelinić, oftalmologa u beogradskom Domu zdravlja "Savski vijenac", ova vrsta konjunktivitisa može da se javi i izolovano, ali i u sklopu ostalih alergijskih reakcija, kijavice, sinuzitisa, bronhitisa:

- Alergijski konjunktivitis se veoma lako prepoznaje po kliničkoj slici. Karakteristično je uvećanje papila, svojevrsnih grožđica na kapku, koje se mogu vidjeti pomoću specijalističkih uređaja. Uz anamnezu i simptome poput suzenja, crvenila, svraba i osetljivosti na svjetlost, dijagnoza je već na prvom pregledu jasna.

Oči proizvode histamin, koji se "bori" protiv alergena. Kao rezultat toga, tanka membrana koja pokriva unutrašnjost kapaka i bijeli dio oka postaje crvena, otečena, i svrbi. Takođe, može da dođe do suzenja ili osjećaja "paljenja".

Prirodna odbrambena reakcija je trljanje očiju, ali to treba izbjegavati jer se trljanjem aktiviraju ćelije koje su odgovorne za otpuštanje medijatora alergije (mast ćelije) koje tom prilikom otpuštaju još veće količine histamina, što pogoršava alergijsku reakciju.

Prema riječima dr Magdelinić, polovina pacijenata kod kojih se prvi put javi alergijski konjunktivitis, sa istim tegobama dođu i sljedeće sezone. Јer, poslije svake alergijske reakcije ostaje atopija, odnosno sklonost ka alergijama.

- Nije neuobičajeno da se kod nekih pacijenata sljedeće sezone jave i ozbiljniji alergijski simptomi, bronhitis, sinuzitis ili astma - kaže dr Magdelinić. - Terapija se u 90 odsto slučajeva sprovodi antihistaminicima u vidu kapi.