latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:21 | Autor: B92

Najskuplje namirnice na svijetu

Beluga kavijar je zvanično najskuplja namirnica na svijetu. Јedna konzerva košta skoro 38 hiljada američkih dolara. Najskuplja kafa dolazi iz prašuma Indonezije, dok najskuplji obrok u avionu košta blizu 3.153 dolara
Beluga kavijar - Foto: ilustracija
Beluga kavijarFoto: ilustracija

Odlazak u supermarket zadovoljiće uglavnom kulinarske potrebe većine ljudi. Ipak, za svjetske milionere vrijedi pravilo - "ima se, može se".

Najskuplja kafa dolazi iz izmeta lasice

Ričard Hardvik i Dejvid Foster, vlasnici kafića koji prodaje neobične tople napitke, gostovali su u dokumentarcu "Najskuplja hrana na svijetu".

- Ova se kafa prikuplja u sumatranskim džunglama u Indoneziji. Tačnije, sakuplja se izmet lasica koje se hrane plodovima kafe. Ova kafa nema kiselost, niti je gorka budući da prolazi kroz digestivni trakt lasica čiji enzimi redukuju kiselost u zrnima - pojašnjavaju Hardvik i Foster.

Samo jedna šolja ove kafe košta 16 američkih dolara.

- Sakupljamo zrna, sušimo ih i čistimo, i to radimo sa svakim pojedinačnim zrnom. U pitanju je savršena i najskuplja kafa, idealan način da završite svoj obrok - dodaje se.

Beluga kavijar - simbol moći i prestiža

U najskupljim svjetskim hotelima konzerva bijeluga kavijara od 1,8 kilograma košta 37.831 američkih dolar.

- Kavijar je simbol luksuza. Pretpostavljam da je nekim ljudima važno da zadrže svoj status. Treba da čekate 12 godina prije nego što je beluga spremna da proizvede jaja. Zbog toga je taj kavijar izuzetno rijedak i skup specijalitet - kaže Laura King, osnivačica kompanije "Kings Fajn Fud" i stručnjak za kavijar.

Gambori skuplji od zlata, sladoled od vode sa afričkih ledenih kapa

Običan obrok u avionima košta između 1,5 i tri dolara, dok obroci u biznis klasama uglavnom koštaju između šest i 16 dolara.

Јedna privatna avio-kompanija kreira obroke za svoje klijente, a oni koštaju između 400 i 1.600 dolara.

- Kad ste u vazduhu, izgubite pedeset odsto okusa soli, zato se, kad dizajniramo obroke, trudimo da napravimo izuzetno snažne okuse koji će ostati svježi i neće se sušiti - kaže Daniel Hjum iz ove kompanije.

Јoš neke od neobičnih i ekstremno skupih namirnica su, na primjer, gambori (gram košta više nego gram zlata), kao i sladoled napravljen od vode s ledenih kapa u Africi.