latinica  ћирилица
19/05/2015 |  19:46 | Autor: Agencije

Slika uplakanog dječaka donosi nesreću!?

Slika "Uplakani dječak" je djelo talijanskog slikara Bruna Amadia, a pedesetih godina 20. vijeka je masovno distribuisana širom svijeta i stekla je veliku popularnost.
Bruno Amadio (foto:pixgood.com) -
Bruno Amadio (foto:pixgood.com)

Postojalo je mnogo različitih varijacija o temi uplakanih dječaka i djevojčica.

Amadio je bio školovani slikar i radio je u postratnoj Veneciji kao slikar i restaurator, a povremeno i slike za turiste. Pod imenom Đovani Bragolin naslikao je najmanje 65 ovakvih radova koji su bili distribuisani širom svijeta.

O ovom slikaru i njegovim slikama kruži bizarna urbana legenda koja navodi kako su svi koji su imali ovu sliku doživjeli neku vrstu nevolje ili nesreće. Navodno je Amadio bio frustriran kao umjetnik, pa je sklopio pakt sa đavolom kako bi postigao uspjeh u društvu. Od tada je slikao samo uplakanu djecu iz lokalnog sirotiša koje je izgorjelo u požaru.

Bruno Amadio

Godine 1985. britanski San je objavio priču sa jednim vatrogascem iz Јorkšira, koji im je ispričao da je u svim kućama koje su izgorjele u požaru ostajala netaknuta upravo slika uplakanog dječaka.

Nakon te priče, časopis San počeo je da dobiva pozive ljudi koji su imali slična misteriozna iskustva. Јedna od njih je i Dora Men iz Mičama koja je napisala:

"Samo šest mjeseci nakon što sam kupila sliku moju je kuću progutao plamen. Sve moje stvari su bile uništene, osim slike uplakanog dječaka."

I Rouz Ferington iz Pristona je podijelila svoje iskustvo sa redakcijom ovog časopisa.

"Otkako sam je donijela u svoj dom 1959. godine, izgubila sam muža i tri sina. To je prevelika slučajnost", napisala je Rouz.

Ova urbana legenda i danas inspiriše ljude i pokreće brojne pitanja, a list San je organizovao i masovno prikupljanje i spaljivanje ovih slika koje su im donosili njihovi čitatelji.