latinica  ћирилица
19/05/2015 |  13:42 | Autor: TANЈUG

Izraelka u 65. godini rodila dječaka

Јedna 65 - godišnja Izraelka postala je najstarija porodilja u Izraelu i jedna od najstarijih u svijetu, kada je u ponedjeljak rodila svoje prvo dijete, javili su danas izraelski mediji.

Haja Sara Šahar, ultraortodoksna Јevrejka iz Bnei Braka, kraj Tel Aviva, rodila je svoje prvo dijete zdravog dječaka u bolnici Meir u Kfar Sabi, navode mediji.

Ona ja pokušavala da ostane trudna otkako se vjenčala prije 45 godina. Beba je rođena carskim rezom, a začeta je in-vitro oplodnjom, spermom donatora ili kupljenom, bolnica nije do kraja objelodanila.

Sahar i njen suprg Šmuel (67) pripisali su uspješnu trudnoću blagoslovu svog rabina, navode izraelski mediji.

Doktorka Tal Bitor, ginekolog u izraelskoj bolnici Meir, gdje je rođen dječak od 2,68 kilograma, izjavila je da Šahar može da doji, iako je u poodmaklom dobu.

- Mi ne preporučujemo pokušaje trudnoće poslije 54 godine, ali smo bili vrlo uzbuđeni tokom porođaja. Ne sumnjamo da će ona biti odlična majka. Ona je posebna osoba. Beba je vrlo slatka, rekla je doktorka.

Vještačka oplodnja u Izraelu je zabranjena poslije 54. godine.

Doktorka je takođe rekla da je trudnica redovno dolazila u kliniku za praćenje visoko rizične trudnoće, išla na neophodne testove i ultrazvuk, da je uvijek sarađivala, nikada se nije žalila, niti joj je bila potrebna duga hospitalizacija.

Nakon porođaja je poručila: - Nikada ne odustati.

Prošle godine je jedna 61- godišnja žena rodila sina u bolnici u Јerusalimu.

Izraelski mediji navode da nije sasvim jasno ko je nastarija porodilja u svijetu.

Prije dvije godine britanski "Dejli mejl" je objavio da je Radžo Devi Lohan iz Indije nastarija porodilja koja je rodila dijete u 69-oj godini.

Međutim, 2008. godine je Ej -Bi- Si njuz javio da je jedna druga Indijka, Omkari Pankvar, rodila blizance u 72- oj godini.

"DŽeruzalem post" pominje i Mariu del Karmen Busadu de Laru iz Španije koja je rodila blizance sa nepunih 67 godina.