latinica  ћирилица
18/05/2015 |  21:19 | Autor: SRNA

Porodična medicina - stub zdravstva Srpske

Do kraja 2016. godine u Republici Srpskoj će biti rekonstrisano ili izgrađeno još 127 objekata ili 334 ambulante porodične medicine, rekao je savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milojko Grujičić u Trebinju na simpozijumu ljekara porodične medicine pod nazivom "Bolje spriječi nego liječi".
Trebinje - simpozijum ljekara - Foto: SRNA
Trebinje - simpozijum ljekaraFoto: SRNA

Grujičić je rekao da su primarna zdravstvena zaštita i porodični ljekari jedan od najvažnijih stubova zdravstva Srpske i da rješavaju 80 odsto problema građana.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske od 2005. do 2014. godine uložilo je 40 miliona KM za rekonstrukciju domova zdravlja i ambulanti porodične medicine, kroz projekte jačanja zdravstvene zaštite - rekao je Grujičić, i dodao, da je izgrađeno ili rekonstruisano 80 objekata ili 226 ambulanti porodične medicine.

On je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu podržalo i sertifikaciju 20 domova zdravlja, dok je akreditovano 200 timova porodične medicine.

- U naredom periodu ćemo nastaviti da vraćamo ugled porodične medicine, jer ima sredina, gdje nije dovoljno posvećena pažnja ljekarima iz ove oblasti kao ljudima koji se prvi susreću sa građanima i rješavaju najveći broj njihovih zdravstvenih problema - rekao je Grujičić.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Srpske Draško Kuprešak rekao je da je Udruženje djelimično zadovoljno trenutnim stanjem u porodičnoj medicini, naglašavajući da je u prethodnom periodu Srpska uložila mnogo u infrastrukturu.

- Kada je riječ o razvoju ljudskih resursa imamo samo 50 odsto specijalista porodične medicine, što je nedovoljno da bi se kompetentno bavili ovim poslom - rekao je Kuprešak.

U Trebinju je danas počeo dvodnevni simpozijum ljekara porodične medicine pod nazivom "Bolje spriječi nego liječi" na kome će eminentni stručnjaci govoriti o stresu i prevencijama, a biće organizovani i besplatni pregledi za građane sa ciljem promocije zdravog života.

Specijalista porodične medicine u Trebinju Tatjana Bošnjak rekla da je prvog dana simpozijuma predavanje održao poznati psihijatar iz Beograda Zoran Ilić, koji je govorio o stresu i kako je bolje spriječiti nego liječiti.

Građanima Trebinja sutra će biti omogućeni besplatni pregledi.