latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:02 | Autor: RTS

Naučnici otkrili novo agregatno stanje!

Osim agregatnih stanja oko kojih nema dileme – čvrstog, tečnog i gasovitog – postoji još najmanje 15 agregatnih stanja, a tim naučnika je nedavno otkrio još jedno, koje bi moglo da napravi revoluciju na polju superprovodnika!

Razlika između čvrstog, tečnog i gasovitog stanja očigledna je posmatraču, ali naučnici koji se bave proučavanjem ovih stanja, ali plazme, koloida i Boze-Ajnštajnovog kondenzata, dublje su analizirali njihove karakteristike, poput gustine, hemijskog sastava i provodljivosti, piše portal Mother Nature Network.

Međunarodni tim fizičara, hemičara i stručnjaka za materijale, testirajući karakteristike novog materijala, napravljenog u laboratoriji, došao je do otkrića za koje vjeruje da će promijeniti pogled na uobičajeno korišćenje energije.

Otkrili su supstancu koja je istovremeno pokazivala odlike izolacionog materijala, superprovodnika, metala i magneta. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances.

Oni su obogatili fulerene (molekule od 60 atoma ugljenika) atomima rubidijuma, koje su mijenjali i u skladu s tim mijenjali i agregatno stanje supstance.

Tokom tog postupka, naišli su na fazu u kojoj se materijal transformiše iz izolatora u provodnik, proces poznat kao Јan-Telerov efekat, otkriven još 1937. godine. Zbog toga su novi materijal nazvali Јan-Telerov materijal.

Ukoliko njihov rad potvrde eksperimenti u laboratorijama širom svijeta, otkriće bi moglo da unese revoluciju u način na koji koristimo i proizvodimo energiju.

Јan-Telerov metal mogao bi da najavi novi tip superprovodnika, za kakvim naučnici i inženjeri već decenijama tragaju.

Superprovodnik je provodnik koji efikasno prenosi naelektrisanje. Provodnici, poput bakra i aluminijama pružaju otpor protoku elektrona, a taj otpor košta energije, smanjujući efikasnost i stvarajući dodatne troškove.

To je polje gdje bi Јan-Telerovi metali mogli da "zasijaju". Ovo je prvi put da su naučnici u praksi vidjeli Јan-Telerov efekat - promjenu izolatora u provodnik. Analizirajući kako taj proces funkcioniše, naučnici bi mogli bolje da shvate efikat i primjene ga u proizvodnji superprovodnika koje ne treba hladiti na tako nisku temperaturu.