latinica  ћирилица
15/05/2015 |  11:01 | Autor: TANЈUG

Kolekcionar umjetnina ostavio kelnerici 100.000 dolara

Dugogodišnji gost jednog restorana u Njujorku ostavio je omiljenoj konobarici i njenoj nećaki iznenađujući bakšiš u vidu od 100.000 dolara.
Morin Donohju-Piters - Foto: Getty Images
Morin Donohju-PitersFoto: Getty Images

Morin Donohju-Piters (53) dobila je poziv od advokata koji ju je obavijestio da je kolekcionar umjetnina Robert Elsvort preminuo i da joj je ostavio nešto testamentom.

"Bila sam šokirana. Nisam ništa očekivala. On je bio darežljiv čovjek i uvek fin prema svima", rekla je Donohju-Piters o Elsvortu koji je više od pola vijeka odlazio u "Donohju stejk haus" restoran.

Elsvort je testamentom ostavio 100.000 dolara Donohju-Pitersovoj i njenoj 28-godišnjoj nećaki Morin Bari.

Restoran "Donohju" je institucija na Menhetnu, piše AFP. Sa zatamljenom salom, zidovima prekrivenim drvenom oplatom i crvenim stonjacima podsjeća na tradicionalne američke restorane i ima lojalnu bazu gostiju.

Elsvort je bio poznati kolekcionar i diler azijske umjetnosti a poznat je i kao darežljiv čovjek. Donirao je 22 miliona dolara vrijedne azijske slike Metropoliten muzeju 1986.

Lokalni mediji procjenjuju da je "težak" oko 200 miliona dolara a gost restorana bio je od samog početka 1950. kada se sprijateljio sa ocem Donohju-Pitersove. Bio je redovan gost a sprijateljio se i sa Donohju-Pitersovom koja je posao preuzela 2000. a istovremeno ostala da radi i kao konobarica.

"Uvijek je imao osmjeh na licu. Uvijek je isto naručivao. Sve bih dala da mogu da ga vratim. Nema tih para koje mogu da ga zamijene", rekla je ona.