latinica  ћирилица
14/05/2015 |  20:29 | Autor: 24sata.hr

Hoking: Za 100 godina računari će vladati ljudima

Mask i Gejts već duže vrijeme upozoravaju na razvoj vještačke inteligencije, a Hoking je objasnio da bi ona mogla biti najgora stvar koja je zadesila ljude.
 - Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Vještačka inteligencija nam je za petama. Nije to samo zaplet novog naučnofantastičnog filmskog hita, nego i ozbiljna prijetnja opstanku ljudske rase. Barem, sudeći prema Elonu Masku, Stivenu Hokingu i Bilu Gejtsu, koji su početkom godine iznijeli niz upozorenja o razvoju vještačke inteligencije.

Stiven Hoking nije stao na tome i sve češće upozorava da imamo velikih razloga za zabrinutost. Ove sedmice je poznati fizičar učestvovao na konferenciji u Londonu i u svom je govoru ponovo skrenuo pažnju na vještačku inteligenciju.

- Računari će postati moćniji od ljudi u sljedećih 100 godina zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. Moramo se jako potruditi da jednom kada se to dogodi računari imaju ciljeve koji su usklađeni sa ciljevima čovječanstva. Naša budućnost će predstavljati takmičenje između rastuće snage tehnologije i mudrosti kojom ćemo je koristiti - upozorio je Hoking.

Već je ranije slavni Britanac upozoravao da bi vještačka inteligencija mogla postati najgora stvar koja je zadesila čovječanstvo.