latinica  ћирилица
13/05/2015 |  18:14 | Autor: RTRS

Revija oldatjmera starih sto godina u Trebinju (VIDEO)

Luksuz i glamur prošlih vremena danas na ulicama Trebinja i to u paradi četrdesetak oldtajmera iz cijelog svijeta.
Trebinje - revija vrijednih oldtajmera - Foto: RTRS
Trebinje - revija vrijednih oldtajmeraFoto: RTRS

Ponosni kolekcionari provozali su trebinjskim ulicama popularne i veoma skupe rols rojseve, bentlije, pakarde BMV-ove i druge najpoznatije oldtajmere. Neki primjerci su unikatni, neki stari više od stotinu godina. 

Iz italijanske Ankone, preko hrvatske i crnogorske obale stigli su neki od najskupljih i veoma rijetkih primjeraka oldtajmera. Nakratko su „donijeli“ duh starih vremena i bogataškog života sa početka dvadesetog vijeka. Najbolja ilustarcija je srebrni rols rojs iz 1910. godine, neprocjenjive vrijedonsti.

- Imam ga već dvadesetak godina,a koliko sam ga tada platio.... ne sjećam se, rekao je Klaud Devor, vlasnik Rols Rojsa iz Holandije.

Vlasnici ne vole da govore koliko koštaju njihovi specijalni mezimci. Kažu, u pitanju je strast za starim autima ili porodična tradicija, ne prestiž i bogatstvo.

- Supruga i ja putujemo svuda sa Bentlijem, iz 1925. godine. Ugodno je voziti, svuda izazivate veliku pažnju, ljudi vole da vide kako izgleda. Manje ih zanimaju karakteristike i mehanika, istakao je Erik Duturkajm iz Britanije.

Za neke, oldtajmeri su kolekcionarksi primjerci, dok su drugima osnovno i jedino prevozno sredstvo. Brzina, kažu, nije problem, jer i sad mogu „potegnuti“ do 120 km na čas.

Posebnu čar za većinu vlasnika ima i to što je svako putovanje nepredvidivo. Iznenadne kvarove sami rješavaju, najbolji su mehaničari, jer u dušu poznaju svog "mezimca".

Ova jedinstvena revija dio je turističkog projekta „Transapeninika“ koji već 30 godina organizuje italijanska agencija „Tufastforju“.

Uz saradnju sa Turističkom organizacijom Trebinja prvi put i Hercegovina je ucrtana na njihovu rutu. Neće je zaobići ni naredne godine.