latinica  ћирилица
13/05/2015 |  16:49 | Autor: B92

Britanski ljekari protiv "pretjeranog liječenja"

Britanski Nacionalni zdravstveni sistem, tijelo koje čini 250.000 ljekara, planira da sastavi listu od oko 100 najspornijih zdravstvenih intervencija čijim bi se ukidanjem riješio problem "pretjeranog liječenja" pacijenata u Velikoj Britaniji.

Akademija medicinskih kraljevskih koledža u Velikoj Britaniji planira da stane na put kulturi "pretjeranog liječenja", odnosno podvrgavanju pacijenata tretmanima za koje se unaprijed zna da neće biti efikasni, da čine više štete nego koristi ili da predstavljaju neracionalno rasipanje vrijednih sredstava.

Britanski ljekari navode da iz dana u dan osjećaju sve veći pritisak da prepišu određenu terapiju pacijentu iako unaprijed znaju da tretman najvjerovatnije neće imati nikakvo dejstvo, poput prepisivanja antibiotika za svaku prehladu ili slanja pacijenata na rendgenski pregled zbog najbezazlenijeg bola u leđima.

Ovo se naročito odnosi na pacijente sa astmom, rakom prostate ili nekom od hroničnih bolesti bubrega koji se sve češće podvrgavaju "pretjeranom broju redovnih tretmana", čak i kada nema naučnih dokaza da neki tip terapije ima efekta.

Ljekari takođe planiraju da učine sve što je u njihovoj moći da bolesnima stave na znanje da je nerealno očekivati olakšanje odmah nakon medicinske intervencije poput uzimanja lijeka ili hirurške intervencije.

Nečinjenje ničega u slučaju bolesti nekada je najbolje rješenje za pacijenta, navode predstavnici akademije. Upravo iz tog razloga planira se predstavljanje novog programa pod nazivom "Choosing Wisely", koji se već primjenjuje u SAD, Australiji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama, a čiji je cilj svođenje nepotrebnih tretmana na minimum.

- Glavna svrha ovog projekta je podsticanje ljekara na razgovor sa pacijentima. Njihova dužnost je da pacijentu objasne koliko mu dobrobiti određeni tretman može donijeti, odnosno koliko štete nanijeti. To ne znači - i nikada neće - da će ljekar odbiti da liječi pacijenta, ili da će na bilo koji način ugroziti njegovu bezbjednost. Јednostavno želimo da na najbolji mogući način iskoristimo sredstva koja nam stoje na raspolaganju - izjavila je Dejm Sju Bejli, profesor i predsjednik akademije.