latinica  ћирилица
12/05/2015 |  16:07 | Autor: SRNA

Nevesinje: Prva operacija jednjaka u BiH

U bolnici u Nevesinju prvi put u Republici Srpskoj i BiH urađena je složena operacija jednjaka, što ukazuje da će uskoro ova zdravstvena ustanova, uz domaće i poznate ljekare iz Beograda, postati zdravstveni centar prepoznatljiv u širem okruženju.
Nevesinje - prva operacija jednjaka u BiH - Foto: SRNA
Nevesinje - prva operacija jednjaka u BiHFoto: SRNA

Tim ljekara sa Kliničkog centra iz Beograda, predvođen svjetski priznatim doktorom Predragom Peškom, uz pomoć kolega iz Nevesinja obavio je ovaj zahtjevni i komplikovani hirurški zahvat koji je trajao osam časova.

Šest hirurga radilo je operaciju koja se u bivšoj Јugoslaviji obavlja jedino u Beogradu.

Napominjući da je operacija jednjaka vrlo rijetka i da se radi u najvećim centrima u svijetu, profesor Peško rekao je da je ova intervencija uspješno završena i da je pacijent dobrog zdravstvenog stanja.

- Tokom operacije otvorili smo i trbuh i grudni koš i zamijenili oboljeli jednjak tankim crijevom koje u potpunosti treba da izvrši funkciju oboljelog jednjaka - pojasnio je Peško.

On je napomenuo da je operacija bila na najvišem nivou uz odličnu opremu kojom raspolaže ova ustanova, izražavajući posebnu zahvalnost direktoru Bolnice hirurgu Veliboru Milivojeviću koji je odlično pripremio osoblje da bi veliki posao bio urađen uspješno.

Peško je napomenuo da su u nevesinjskoj bolnici urađene i komplikovane operacije dvije žučne kese koje su bile upaljene.

Četrdesetpetogodišnji pacijent Milenija Milanović iz Foče rekla je da se osjeća dobro i da nije imala straha, jer je znala da je "u rukama" vrhunskih stručnjaka.

Ona je istakla da se za operaciju jednjaka u Nevesinju odlučila nakon što ovakav zahvat nije bilo moguće uraditi nigdje u Srpskoj ni u BiH.

Direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević rekao je da će rad profesora Peška i njegovog tima i timova koji će i ubuduće dolaziti dati značajan pečat i smjernice u kome pravcu će se ova zdravstvena ustanova razvijati.

- Imamo grandiozan objekat, odličnu opremu i ono što je veoma bitno u ovom poslu - entizijazam zaposlenih ljudi i svakako da će ovi i slični operativni zahvati pokazati našu opravdanost, ali i uspješnost u budućnosti - istakao je Milivojević, koji je učestvovao u oparacijama jednjaka i žuči.

On je naveo da svakim danom u Bolnici imaju sve više poziva pacijenata ne samo iz Republike Srpske, već iz regiona koji žele da zakažu preglede koje ne mogu da obave u na ovim prostorima, a znajući da sa stručnim timom koji predvodi profesor Peško mogu dobiti potrebne informacije i adekvatno liječenje.

Bolnica u Nevesinju, jedna od najsavremenijih ove namjene u regionu, otvorena je u oktobru prošle godine s ciljem da narodu Nevesinja, Hercegovine i okruženja obezbijedi adekvatnu i vrhunsku medicinsku uslugu.

Bolnica je, sa 51 krevetom i površinom od 3.600 metara kvadratnih, te zahvaljujući savremenoj medicinskoj opremi, specijalizovana za dijagnostiku, hirurgiju i najkomplikovanije operativne zahvate.

Gradnja objekta je počela 2001, kada je sredstva za ovaj projekat obezbijedila fondacija "Mihajlo Labalo", ali je poslije smrti Labala 2007. bio doveden u pitanje završetak objekta, jer su nedostajala znatna sredstva.

Projekat je nastavljen zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je podržao ideju da se u Nevesinju izgradi takav zdravstveni centar, te entuzijazmu i angažovanju doktora Predraga Peška i zalaganjima vladike Grigorija.

Prema procjenama, veliki ktitor Mihajlo Labalo i dobrotvorni fond koji je osnovao u izgradnju bolnice uložio je oko 7,5 miliona maraka, dok je za njen završetak Vlada Republike Srpske obezbijedila četiri i po miliona maraka.