latinica  ћирилица
12/05/2015 |  08:29 | Autor: SRNA

Kampanja u borbi protiv melanoma u 35 ustanova u RS

Kroz konzilijum za maligne tumore kože Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka tokom 2014. godine prošlo je 156 pacijenata, od čega je kod 108 lica otkriven melanom kože.
Melanom (ilustracija) -
Melanom (ilustracija)

Sekretar Udruženja dermatovenerologa Republike Srpske Dragana Starović navodi za Srnu da je “unazad 20 godina porast oboljelih od melanoma i drugih karcinoma kože u godišnjem porastu između tri do sedam odsto“.

Starovićeva ističe da tačan broj oboljelih i umrlih u Srpskoj i cijeloj BiH, iz raznih razloga, još nije dovoljno pouzdan.

Ona naglašava da je stopa smrtnosti, uprkos porastu oboljelih, u blagom opadanju, zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti.

Starovićeva ističe da ranom dijagnostifikovanju bolesti doprinose humanitarne akcije i kampanje ljekara svih specijalnosti koji su uključeni u borbu protiv raka kože, a posebno preventivne akcije dermatologa i sve češća upozorenja ljekara putem medija.

Ona napominje da uglavnom oboljevaju muškarci i žene između 40 i 60 godine života i upozorava da je posljednjih nekoliko godina evidentan porast oboljelih adolescenata i populacije između 25 i 35 godine života.

Prema njenim riječima, povećan rizik za nastanak raka kože imaju lica svijetle puti koja su imali česte opekotine od sunca, naročito u djetinjstvu, zatim osobe koje se periodično, a naglo izlažu suncu…

Rizik od oboljenja imaju i osobe sa više od 50 mladeža, zatim lica koja imaju pozitivnu porodičnu anamnezu o raku kože i više od 50 godina života, lica čiji je posao vezan za boravak na otvorenom, te lica koja su imala transplantaciju organa.

Starovićeva kaže da je svaki mladež koji mijenja boju i veličinu, ima nagli porast, krvari ili ima manju “ranicu“ na sebi – prvi znak za uzbunu i zahtjeva hitan pregled ljekara.

Ona napominje da melanom kože, za razliku od ostalih malignih tumora kože, najčeće nastaje kao potpuno novi tumor koji pacijent ranije nije imao, a ne na već postojećem mladežu.

KAMPANjA NA TRGU KRAЈINE

Kao važnu preventivnu akciju, Starovićeva navodi i “Evromelanoma kampanju“ – u posljednjoj kampanji u Srpskoj pregledano oko 1.200 pacijenata i otkriveno devet melanoma i više od 40 ostalih karcinoma kože.

Organizatori kampanje su Evropska dermatovenerološka asocijacija, Svjetska zdravstevana akademija, Evropska dermatoonkološka asocijacija, Evropska Evromelanoma organizacija, te Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože “Melanoma u BiH“.

Pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i o Ministarstvo zdravlja Federacije BiH.

Pridružiće im se i plastični, maksilofacijalni hirurzi, te Udruženje onkoloških medicinskih sestara i tehničara Klinike za onkologiju Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

“Tokom kampanje pregledi tumora kože su besplatni i nije potrebna uputnica, a rad ljekara je isključivo humanitaran i bez ikakve novčane naknade“, naglašava Starovićeva.

Kampanja će biti održana od 11. do 15. maja u više od 35 zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i BiH, a učestvovaće više od 70 dermatologa.

U danima kampanje u Banjaluci će besplatni pregledi mladeža biti obavljani na Trgu Krajine u periodu od 10.00 do 18.00 časova, te u dermatološkim ordinacijama “Kutanova“, “Dr Roljić“ i “Prodermis“.

Oganizaciju i realizaciju javne promocije kampanje podržavaju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite te Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grad Banjaluka i gradonačelnik…

Među onima koji omogućavaju kamanju su i banjalučka Turistička organizacija, zatim kompanije “Krajina klas“ i “Kruna voda“, te Badminton klub Banjaluka i učenici Osnovne škole “Ivo Andrić“, kao i mnogobrojni volonteri.