latinica  ћирилица
11/05/2015 |  13:14 | Autor: SRNA

Slatina- Besplatna spirometrija povodom Svjetskog dana astme

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" organizovao je danas u Slatini kod Laktaša besplatno testiranje spirometrijom, povodom Svjetskog dana astme.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Pulmolog Snežana Kutlešić–Stević rekla je da je neophodno sačiniti presjek stanja oboljenja pluća kod stanovništva da bi se dao doprinos prevenciji.

Prema njenim riječima, najugroženije grupe za oboljenja pluća su pušači i pacijenti koji su radili u fabrikama gdje su bili izloženi otrovnim česticama, kao i pacijenti koji imaju alergijsku astmu.

- U našim statističkim gajd-lajnovima stoji da je hronični bronhitis sada četvrta bolest po smrtnosti, zbog čega je neophodno da svi pacijenti, prije svega pušači, naprave barem spirometrijski nalaz i upute se na dalju dijagnostiku - rekla je Kutlešić – Stević.

Spirometrija se koristi za mjerenje plućnog volumena i brzine protoka vazduha prilikom udaha i izdaha. Predstavlja nezamjenjivu metodu prilikom otkrivanja i procjene stanja osoba s astmom, alergijama i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.