latinica  ћирилица
10/05/2015 |  16:17 | Autor: novosti.rs

Tablete pijte sa flašicom vode

Naučnici su i zvanično ustanovili kako treba piti lijekove. Kapsule, recimo, imaju manju gustinu od vode, plivaće u ustima, i zato je pri gutanju veoma važan položaj glave
Voda i lijekovi - Foto: ilustracija
Voda i lijekoviFoto: ilustracija

U najnovijoj studiji njemački stručnjaci ispitivali su koje su najbolje metode za uzimanje oralnih lijekova. Kako se navodi u članku objavljenom u časopisu "Annals of Family Medicinea" kada se uzimaju tablete najefisanije će se progutati uz pomoć vode iz plastične flaše. Sa druge strane, da bi se popila kapsula treba uzeti malo vode i spustiti glavu prema grudima.

U istraživanju stručnjaka Univerziteta u Hajdelbergu učestvovala je 151 osoba. Oni su pili po 16 lijekova raznih oblika. Prvo su učesnici imali zadatak da progutaju pilulu sa kašičicom vode. Zatim su ponovili test ali uz pomoć flašice sa vodom, a u narednom pokušaju sa sagnutom glavom prema grudima.

Metoda uzimanja terapije uz pomoć tečnosti iz flašice je podrazumijevala da se lijek stavi na jezik, vrh boce prisloni na usne i da se popije gutljaj, ali da vazduh ne uđe u flašu. U sljedećem pokušaju je nakon stavljanja lijeka na jezik, učesnik trebalo da uzme malo tečnosti, prisloni bradu na grudi, i tako proguta lijek.

Rezultati su pokazali da je gutanje tableta uz pomoć flaše za vodu bilo uspješnije za 60 odsto u odnosnu na ostale metode. Tehnika spuštanja brade na grudi je kod kapsula bila za 88 odsto efikasnija.

Razlog što se različiti oblici oralnih lijekova drugačije gutaju je njihova gustina.

- Kapsule imaju manju gustinu od vode, plivaće u ustima, i zato je pri gutanju veoma važan položaj glave - objašnjava autor studije Valter Haefeli. - Sa druge strane kod tableta koje često imaju veću gustinu od vode, treba pokušati da se lijek spere iz usta prilikom gutanja.

Iako oblik lijeka nije značajno uticao na rezultate istraživanja, Haefeli napominje da je pokazano da su najgori rezulati postignuti sa okruglim tabletama.

- Gotovo 10 odsto pacijenata koji imaju problem sa gutanjem lekova, navode to kao glavni razlog što ne uzimaju propisanu terapiju - napominje Haefeli. - Obje metode koje smo isprobali, bile su veoma efikasne, i to bez obzira da li su učesnici imali problema sa gutanjem lijekova ili ne. Ove metode bi trebalo da se preporučuju pacijentima radi lakšeg uzimanja terapije.