latinica  ћирилица
08/05/2015 |  08:19 | Autor: B92

Nevjerovatno, a istinito!

Da li ste znali da mali Bangladeš ima više stanovnika nego Rusija, da se u moru još uvijek nalazi nuklearna hidrogenska bomba i da je heroin bio lijek za prehladu?
Bangladeš (ilustracija RTRS) -
Bangladeš (ilustracija RTRS)

Malena država Bangladeš ima više stanovnika od Rusije

Bangladeš koji se prostire na površini od 147.570 kilometara kvadratnih ima populaciju od 156.6 milona, dok Rusija, čija je površina 17.075.400 kilometara kvadratnih ima 143.5 miliona stanovnika.

Izgubljena nuklearna hidrogenska bomba

1958. godine avion američke vojske nespretno se mimoišao sa velikim Boingom B-47. Zbog straha i nepažnje, pilot aviona američke vojske u more kraj obala DŽordžije spustio je nuklearnu hidrogensku bombu. Bomba do sada nije pronađena.

Kleopatra je živjela bliže vremenu kada je izmišljen Pica Hat nego onom kada su napravljene piramide

Posljednja vladarka antičkog Egipta, Kleopatra, živjela je bliže novijem dobu nego onom u kom su izgrađene piramide. Piramide su napravljene između 2550. i 2490. prije Hrista, a Kleopatra je živjela između 69. i 30. godine prije Hrista.

Јedna od najpoznatijih američkih franšiza, popularni lanac restorana Pica Hat pokrenut je 1958. godine, što je puno bliže periodu u kom je živjela prelijepa Kleopatra od perioda u kom su nastale piramide.

Finsku i Sjevernu Koreju dijeli samo jedna država

Iako su Finska i Sjeverna Koreja udaljene hiljadama kilometara, zapravo ih dijeli samo jedna država - Rusija.

Heroin kao lijek za prehladu

1890. godine heroin je bio predstavljen kao lijek za prehladu, kašalj i temperaturu, a zabranjen je tek 1924. godine.

Aljaska se prostire na obje Zemljine polulopte

Aljaska je najsjevernija, najistočnija i najzapadnija država Sjedninjenih Američkih Država. Najveći dio njene površine se prostire na zapadnoj polulopti Zemlje, dok dio prelazi antimeridijan čime prelazi i na istočnu poluloptu Zemlje.

Drvo veće od tržnog centra

U Indiji postoji drvo koje zauzima površinu veću od prosječnog tržnog centra. Naime, veliko "banjan drvo" proteže se na čak 47 500 kvadtratnih metara, dok je prosječna površina jednog tržnog centra 37. 000 kvadtratnih metara.