latinica  ћирилица
05/05/2015 |  21:30 | Autor: TANЈUG

Skoplje- Protesti ispred Vlade

Nekoliko stotina građana Skoplja protestuje ispred zgrade Vlade, nakon što je lider opozicionog SDMS Zoran Zaev objelodanio ko je ubio Martina Neškovskog.
Protesti u Makedoniji (foto: www.24online.mk - B. Grdanoski) -
Protesti u Makedoniji (foto: www.24online.mk - B. Grdanoski)

Demonstranti prevodeđni porodicom Neškovski sjeli su na stepenište ispred Vlade, uzvikujući "Ubice", "Ostavke", "Izađi Nikola ", a nekolicina je bacala jaja u pravcu zgrade, uzvikujući "Ružna vam je Vlada".

Kako je objavila skopska TV A1, u jednom trenutku došlo do incidenta kada su protestanti htjeli da uđu u dvorište Vlade, a među njima je bio i brat ubijenog Neškovskog, Aleksandar.

Građani pozivaju policiju da im se pridruži u protestu, a u prvom redu građana je porodica ubijenog Neškovskog.

Mediji javljaju da je stanje veoma napeto, te da su građani posebno revoltirani, jer policija snima protest.

Zaev je izjavio, skoro četiri godine od smrti Martina Neškovskog, da je u njega pucao policajac na dužnosti Igor Spasov. Zaev je izjavio da je premijer Nikola Gruevski to krio da bi spasao policiju i sebe. To se, kazao je Zaev, jasno može zaključiti iz nezakonito prisluškivanih razgovora šefa tajne službe Saše Mijalkova. U još jednoj od niza "bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", lider SDSM-a Zoran Zaev je na konferenciji za novinare ponovio da je obaveza te stranke da objavi istinu o "kriminalnom vladanju" Gruevskog.

Rekao je je da je Neškovsog ubio policajac dok je VMRO-DPMNE slavila na trgu u Skoplju prije skoro četiri godine.

- Smrt ovog mladića je osim bola i revolta otvorila i pitanja koja do danas nisu zatvorena. Zbog čega je MUP danima prikrivao ubistvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca, zbog čega niko nije preuzeo odgovornost za gašenje jednog mladog života - rekao je.

Po riječima Zaeva iz prisluškivanog materijala se može čuti priznanje Saše Mijalkova da je ubistvo ovog mladića izvršio policajac Igor Spasov koji je bio na dužnosti, a ne kako se željelo prikazati da je taj policajac skupu prisustvovao kao fizičko lide. Lider SDSM-a je kazao i da ministarka policije Gordana Јankuloska mora da snosi odgovornost za slučaj ubistva Neškovskog, kao i svi koji zanali istinu, a ćutali, kao i sam Gruevski jer je od roditelja i javnosti sakrio istinu.

Poslije objelodanjivanja istine o ubistvu Neškovskog revoltirani građani su putem socijalnih mreža zakazali protest ispred makedonske vlade.