latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:47 | Autor: SRNA

Zvizdić- Van Roden: Za novi program potrebno preduzeti brojne mjere

Šef Misije MMF-a za BiH Ron van Roden rekao je da se za odobrenje bilo kakvog novog programa MMF-a sa BiH prethodno mora preduzeti brojne mjerr da bi se vidjela namjera da se želi poboljšati poslovni ambijent u BiH.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Denis Zvizdić sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije Ron van Ruden. - Foto: RTRS
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Denis Zvizdić sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije Ron van Ruden.Foto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, te ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas sa delegacijom MMF-a koju je predvodio šef Misije Ron van Roden, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Van Roden je rekao da je neophodno raditi na fiskalnoj konsolidaciji da bi dug BiH imao trend opadanja, kao i na povećanju prihoda da bi se na kvalitetniji način kontrolisali rashodi.

On je istakao i da postoji vidljiva predanost i veći nivo koordinacije svih vlada u BiH, i da je to kvalitetan i pozitivan korak.

Na sastanku je razgovarano o reformama u oblasti poreza, carinskim propisima, finansijskom sektoru, a izraženo je i interesovanje za ostvarivanje napretka u reformi javne uprave za šta su zainteresovani svi nivoi vlasti.

Zvizdić je informisao delegaciju MMF-a o tome da Savjet ministara BiH ima agendu budućih ekonomskih reformi koja tretira identične probleme.

On je rekao da će Savjet ministara u narednom periodu biti potpuno posvećen ekonomskom razvoju BiH, povećanju stepena finansijske discipline, finansijskoj stabilizaciji, otvaranju novih radnih mjesta, novim investicijama i svim aspektima koji mogu unaprijediti ekonomski razvoj BiH.

Zvizdić je naglasio da ovaj saziv Savjeta ministara ima kapacitete da ispunjava evropsku agendu i da krene putem reformi.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik MMF-a Ruben Atojan i glavni ekonomista u misiji MMF-a u BiH Rikardo Laudes.

Misija MMF-a nalazi se u posjeti BiH i sa vlastima BiH vodi razgovore u okviru konsultacija koje podrazumijevaju strukturalne reforme, politike za očuvanje makroekonomske stabilnosti, politike za ubrzanje rasta i zaposlenosti, reforme za unapređenje poslovnog okruženja i tržišta rada, a razgovara se i o mogućim modalitetima novog aranžmana sa MMF-om.