latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:47 | Autor: SRNA

BiH će moći da izvozi mlijeko u Uniju

Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU /FVO/ iz Dablina odobrila je svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH u vezi sa ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU, uključujući i posljednje dvije koje nisu bile ispunjene.
Mljekare u Srpskoj - Foto: SRNA
Mljekare u SrpskojFoto: SRNA

FVO je o tome obavijestila nadležne institucije u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sutra će tim povodom održati konferenciju za novinare, s početkom u 12.00 časova, najavljeno je iz resornog ministarstva.

BiH je 10. aprila dostavila odgovor FVO da namjerava ispuniti preostala dva uslova za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ta dva uslova se odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samog kvaliteta sirovog mlijeka.

Šarović je tada izjavio da je u odgovoru navedeno da će centralno odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Kad je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, on je napomenuo da FVO svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta.

Prema njegovim riječima, to znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi da sadrži više mikroorganizama od standarda koje traži EU.