latinica  ћирилица
05/05/2015 |  17:55 | Autor: SRNA

Trkulja: Pominjane samo žrtve borbenih dejstava

Svjedok odbrane Nedeljko Trkulja izjavio je pred Haškim tribunalom, na suđenju generalu Ratku Mladiću, da poslije oslobađanja Srebrenice nije znao ništa o muslimanskim zarobljenicima, kao i da su pominjane isključivo žrtve borbenih dejstava i da je postojao dogovor da se otvori koridor za borce i civile iz Srebrenice.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Pukovnik Trkulja, koji je tada službovao u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, rekao je da je 17. i 18. jula 1995. godine bio u okolini Zvornika gdje je, poslije teških borbi, Zvornička brigada bila prinuđena da otvori koridor i iz obruča propusti kolonu boraca i civila iz Srebrenice.

Odbacivši navode tužilaštva da je VRS koridor otvorila 16. jula 1995. godine, on je naveo da ga je major Dragan Obrenović 17. jula izvijestio da je dogovoreno da se muslimanska kolona propusti i da je pominjao isključivo žrtve u borbenim dejstvima, a da je koridor otvoren tek 18. jula ujutro.

"Nije bilo ni reči o ratnim zarobljenicima, takvih nije bilo", rekao je Trkulja.

Trkulja, koji je u Glavnom štabu VRS svakodnevno sastavljao izvještaje sa terena za predsjednika Srpske Radovana Karadžića, negirao je da je uvid u te izvještaje imao i general Mladić.

Naredni svjedok Mladićeve odbrane iznijeće iskaz sutra.