latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:55 | Autor: RTRS

Ruševni objekti, opasnost za stanovnike (VIDEO)

Problem ruševnih napuštenih kuća u Čajniču godinama ne mogu da riješe. Obrušavanje krovova i zidova prijetnja su po život prolaznika u naselju, ali i susjednim objektima. Neke su i izvor zaraze. Mnogi građani našli su se u bezizlaznoj situaciji, jer ne znaju kome da se obrate da bi zaštitili svoju imovinu.
Ruševni objekti u Čajniču - Foto: RTRS
Ruševni objekti u ČajničuFoto: RTRS

 Prizor iz ulice Čajničke brigade u centru grada - samo nekoliko koraka od sjedišta opštinske uprave. Krov se urušava, a zidovi samo što nisu pali. Okolni objekti propadaju od vlage koja prelazi sa urušene kuće. Nesavjesni građani ovdje su počeli da bacaju i smeće.

" Miša ima, pacova, opasnost je cijeloj ulici, djeca prolaze u školu,  stojim tu na vratima molim djecu prolazite brže da ne poginete", kaže stanivnica Ul.Čajničke brigade Rada Šćepanović. 

 Pisali su na više adresa. Iz Opštine su im saopštili da su nemoćni da bilo šta preduzmu bez vlasnika od kojih neke ne mogu pronaći, jer su raseljeni svuda po svijetu.

 Rada Šćepanović, stanivnica Ul.Čajničke brigade je dodala : "Gazdarica je tu naišla, ja sam je pitala, ovako mi je rekla, briga me hoće li neko poginuti".

 Komisija je evidentirala sve ruševne objekte. Neki su uklonjeni, a neke planiraju da saniraju uz pomoć Civilne zaštite u naredna dva mjeseca. Tvrde, ne mogu ništa bez saglasnosti vlasnika.

" To nam je veliki problem da nešto preduzmemo, čak ima i kuća koje nisu skroz za rušenje, oni će se javiti i tražiti neko obeštećenje", kaže Mladen Јanjić, načelnik Odjeljenja za privredu,finasije i društvene djelatnosti opštine Čajniče. 

Građani Čajniča čije kuće propadaju zbog napuštenih ruševnih objekata takođe se pitaju od koga će tražiti obeštećenje, jer ne znaju kome da se obrate da im zaštiti imovinu od propadanja.