latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:27 | Autor: Vijesti

Vlada CG proglasila tajnom privatizaciju 13 preduzeća

Na listi su kompanije poput Montenegro Erlajns-a, Instituta „Simo Milošević“, hotelskih grupa Budvanska i Ulcinjska rivijera, zatim Novi duvanski kombinat i Montenegro Didens Indastri, kao i Pošta Crne Gore.

Vlada je proglasila tajnom privatizacije niza državnih preduzeća, čime je otvoren prostor da ih daleko od javnosti lakše rasproda ispod tržišne vrijednosti i pokloni sumnjivim osobama i kompanijama, ocijenili su u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su saopštili da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte početkom ove godine donio nezakonitu odluku kojom je aktuelne i buduće privatizacije 13 preduzeća proglasio tajnom, a na listi su kompanije poput Montenegro Airlines-a, Instituta “Simo Milošević“, hotelskih grupa Budvanska i Ulcinjska rivijera, zatim Novi duvanski kombinat i Montenegro Defence Industry, kao i Pošta Crne Gore.

“Pod obrazloženjem da dokumentacija za ove privatizacije sadrži podatke čijim bi objavljivanjem nastupile štetne posljedice po bezbjednost i interese Crne Gore, tajnom je proglašen i čitav pregovarački postupak Vlade i italijanske firme A2A u vezi novog ugovora o upravljanju Elektroprivredom koji treba da bude usaglašen do jula ove godine“, kazali su iz MANS-a.

Prema spornoj odluci Savjeta, kako su dodali, period tajnosti je pet godina, tokom kojih će dokumentaciji moći da pristupe isključivo članovi tenderskih komisija i samog Savjeta, čime je iz kontrole pomenutih privatizacija u potpunosti isključena Skupština, odnosno njena Komisija za kontrolu i praćenje procesa privatizacije.

“Upravo je iz te Komisije, neposredno prije donošenja sporne odluke Savjeta za privatizaciju, najavljeno da će se baviti aktuelnim privatizacijama. MANS je za većinu privatizacija koje su proglašene tajnom ranije tražio dokumentaciju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno smo Upravnom sudu podnijeli i tužbu kojom tražimo poništene nezakonite odluke Savjeta za privatizaciju“, navedeno je u saopštenju.

Oblast privatizacije je, kako su ocijenili, jedna od najosjetljivijih na korupciju, a brojna crnogorska preduzeća u protekle dvije decenije rasprodata su u bescjenje, dok su hiljade radnika završile na ulici.

“Novi vlasnici ne samo da nisu uložili u kupljene firme, već su nerijetko pokazali da im je jedini motiv bio da dođu do nekretnina, koje su kasnije preprodavali po enormnim cijenama“, podsjećaju iz MANS-a.

Pored toga, kako navode, prodaje svih velikih preduzeća, od Telekoma, preko Kombinata aluminijuma Podgorica, do dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore, obilježene su skandalima i sumnjama u korupciju, a crnogorski građani i danas osjećaju pogubne posljedice tih Vladinih odluka kroz povećanje poreza, uvođenja različitih taksi, smanjenje penzija ili zamrzavanja plati.

“U tom smislu i najnovija Vladina odluka da preostala državna preduzeća privatizuje iza zatvorenih vrata navodi na osnovanu sumnju da je njen ključni motiv dalje rasparčavanje vrijednih resursa uz što manje prisustvo javnosti. Tako smo već svjedoci da je Montenegro Difens Indastri prodat firmi iza koje stoji osoba osumnjičena za šverc oružja“, rekli su predstavnici MANS-a.

Savjet, kako su dodali, trenutno pregovara sa sumnjivim konzocijumom o prodaji Instituta “Simo Milošević“, koji se dovodi u vezu sa Bogoljubom Karićem, koji je u egzilu u Rusiji.

“Takođe je odlučio da hotel Park u Herceg Novom proda domaćem tajkunu Čedomiru Popoviću, iako je u istom gradu već upropastio nekada vrijedno turističko preduzeće Јužni Јadran“, kazali su iz MANS-a.

Sve ove privatizacije, kako je navedeno, su proglašene tajnom, a kada se ima u vidu da su u toku pregovori o novom upravljačkom ugovoru za EPCG, ili najava privatizacija vrijednih resursa kakvi su Budvanska i Ulcinjska rivijera i Pošta Crne Gore, jasno je koliko su pogubne odluke koje se “pakuju“ iza zatvorenih vrata Savjeta za privatizaciju.

“Ovakvo grubo nepoštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama čini crnogorski proces privatizacije još više osjetljivim na korupciju i organizovani kriminal, a upravo je nedovoljna transparentnost privatizacije jedna od onih zamjerki koje se iz godine u godinu ponavljaju u izvještajima o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji“, rekli su iz MANS-a.

Spornu odluku je, kako su dodali, potpisao Aleksandar Tičić, sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, funkcioner Demkratske partije socijalista koji je optužen u aferi Košljun i protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak.