latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:08 | Autor: RTRS

BiH: Zagreb da se izjasni o deponiji na Trgovskoj gori (VIDEO)

Ministarstvo zaštite okoline Hrvatske tokom dana treba da dostavi Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavještenje o namjeri Hrvatske da na području Dvora na Uni i Trgovske gore odlaže radioaktivni otpad.
Nuklearni otpad(www.banija.rs) -
Nuklearni otpad(www.banija.rs)

Od Hrvatske će biti zatražene detaljne informacije o planovima za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, zbog čega bi bilo ugroženo stanovništvo šest opština BiH, zaključeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministarkama ekologije Srpske Srebrenkom Golić i FBiH Snježanom Soldat, u Sarajevu.

Zabrinutost u Srpskoj i FBiH namjerom Hrvatske da tik uz granicu sa BiH na području Dvora na Uni skladišti nuklearni otpad i istrošeno radioaktivno gorivo je ogromna, poručila je ministarka za prostorno uređenje Srpske. Јavnost je upoznata sa zahtjevom opština Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni, Bužim, Cazin i Velika Kladuša, koje se nalaze u slivovima rijeka Una i Kupa, da se ne dozvoli izgradnja takve deponije. Golićeva je skrenula pažnju da se Hrvatska mora ponašati u skladu sa ESPO konvencijom, bez obzira na njihovu Strategiju o zbrinjavanju nuklearnog otpada. U protivnom, ići će se na međunarodnu arbitražu.

Ona je zatražila da se odredi ovlašćena kuća koja bi uradila monitoring radioaktivnog zračenja. Pozivajući se na podatke stručnjaka, Golićeva je istakla da je riječ o lokalitetu koji geomorfološki i seizmološki ne ispunjava uslove za bezbjedno odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog materijala. 

- Strategijom su precizirane količine otpada. U pitanju je oko 5.000 tona radioaktivnog otpada i 700 tona istrošenog nuklearnog goriva koji bi trebalo da budu smješteni na lokalitet Trgovske gore - rekla je ministarka Golić.

- Mi ćemo po ovom pitanju intezivno sarađivati i razmjenjivati informacije i stati u zaštitu zdravlja stanovništva i zaštite biljnog i životinjskog svijeta. Nadamo se da ćemo uskoro imati sastanak sa ministrom Zmajlovićem iz Vlade Hrvatske - rekao je ministar Šarović.

Emir Dizdarević, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, rekao je da je ta agencija aktuelno prati ove događaje i da će formirati tijelo koje će provjeriti da li je do sada bilo odlaganja takvog otpada i kakvi su planovi Hrvatske u vez s ovim aktivnostima. 

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je da je od ministarke Golić dobio dopis sa zahtjevom da se od Vlade Hrvatske traži izjašnjenje sa detaljnim informacijama o namjeri gradnje nuklearne deponije u Dvoru na Uni. Zahtjev smo proslijedili Vladi Hrvatske, istakao je Crnadak danas u Novom Gradu.

Učesnici sastanka istakli su da će BiH samostalno sprovesti monitoring radijacijskog zračenja na desnoj strani Une u širem području Novog Grada, jer ima indicija da je Hrvatska dio radioaktivnog otpada već deponovala u napuštenoj vojnoj kasarni kod Dvora na Uni.