latinica  ћирилица
05/05/2015 |  15:55 | Autor: Agencije

Lozančić osuđen u Hrvatskoj zbog invalidske penzije

Bivši predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH, Niko Lozančić (58) pismeno je obratio zagrebačkom Opštinskom krivičnom sudu odgovarajući na pozive za suđenje zbog optužbi da je od 2000. do 2009. neovlašćeno primao penziju hrvatskoga ratnog vojnoga invalida u iznosu od 5248 kuna mjesečno i na taj način oštetio hrvatski budžet za ukupno 713.992 kune.
Niko Lozančić - Foto: 24sata.info
Niko LozančićFoto: 24sata.info

Lozančić, koji ima i hrvatsko i BiH državljanstvo, nedavno je, nakon jednogodišnjega suđenja u odsustvu, zbog tih optužbi nepravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora i povrat spomenutog iznosa.

Pošto mu je izrečena uslovna kazna, potjernica koju je sud raspisao za njim, zato što se nije odazivao pozivima, nedavno je - nakon dvije godine - povučena. Postupak protiv Lozančića, koji je zagrebačko Opštinsko tužilaštvo pokrenulo 2009, izazvao je velik interes javnosti jer je Lozančić u BiH obavljao istaknute dužnosti. Od 2003. do 2007. bio je predsjednik Federacija BiH, a do 2014. potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tužilaštvo mu je na teret stavljalo da je, kao vojni ratni invalid, od 2000. do 2009., namjerno “zaboravio” da obavijesti hrvatski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u BiH prima platu zbog svoje političke funkcije te time de fakto imao dvostruka primanja - vojnu penziju u RH i platu u BiH.

Lozančić tvrdi da nije znao da u Hrvatskoj ima regulisan status ratnoga invalida, već je smatrao da se radi o pomoći Hrvatima u BiH.
“Meni i mnogim drugim Hrvatima iz BiH u proteklih 20 godina su pod često i nama vrlo nejasnim okolnostima šakom i kapom dodjeljivana različita prava i povlastice od strane RH. Masovno su nam dodjeljivana državljanstva RH, tako da danas više od 95 posto Hrvata u BiH ima hrvatsko državljanstvo. Datei su nam i hrvatski pasoši, tako da smo bez ikakvih problema iz BiH mogli otići kad god smo htjeli. Davane su nam i prazne srpske kuće u Korenici, Gračacu, Udbini, Lapcu i mnogim drugim živopisnim krajevima širom Hrvatske, tako da nismo morali razmišljati da se vraćamo u razne nedođije u BiH. Dato nam je čak i pravo da učestvujemo na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Hrvatskoj", piše Lozančić.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Tužilaštvo, Lozančić je od 1999. u Hrvatskoj imao status ratnog vojnoga invalida kao pripadnik specijalnih jedinica MORH-a kojima je pripadao od 1992. do 1996., a ranjen je na "južnom frontu", što Lozančić u svojim pismima poriče.