latinica  ћирилица
05/05/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Uzdržati se od putovanja u Jemen, Ukrajinu, Siriju...

Ministarstvo inostranih poslova BiH pozvalo je državljane BiH da se do daljeg uzdrže od putovanja u Јemen, Egipat, Siriju, Libiju, Irak i Ukrajinu.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

 Načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH Nebojša Regoje rekao je Srni da, osim u Libiji i Egiptu, BiH u ostalim zemljama na koje se odnosi upozorenje nema diplomatsko-konzularnih predstavništava, što usložnjava komunikaciju sa državljanima BiH koji se eventualno tamo nalaze.

On je podsjetio da je Ministarstvo upozorenje državljanima BiH da do daljeg ne putuju u Јemen izdalo 23. marta zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji.

BiH u Јemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Saudijske Arabije, odnosno Rijada.

Kada je riječ o upozorenju građanima da ne putuju u Egipat, Regoje podsjeća da je u toj zemlji usložnjena bezbjednosna situacija, izazvana političkim i društvenim nemirima, kao i prijetnjama koje su "Muslimanska braća" uputila stranim državljanima, da što hitnije napuste ovu državu.

Postojanje realne opasnosti od oružanih napada i otmica i znatno pogoršanje bezbjednosne situacije razlozi su zbog kojih je Ministarstvo inostranih poslova BiH pozvalo državljane BiH da do daljeg ne putuju u Libiju.

Slična upozorenja koja je izdalo Ministarstvo još su na snazi i za Irak, zbog bezbjednosne situacije oko grada Mosula u provinciji Niniva, kao i za Ukrajinu zbog situacije u toj zemlji.