latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:30 | Autor: TANЈUG

Štajnaker: Balkan je daleko od stabilnog regiona

Njemačka ambasadorka u Podgorici Gudrun Elizabet Štajnaker smatra da je Balkan daleko od potpuno stabilnog regiona.
Gudrun Štajnaker (arhiv) -
Gudrun Štajnaker (arhiv)

Ona je navela da Crna Gora ima osjetljivu geostratešku poziciju i da zato, definitivno, treba da bude članica NATO saveza. Prema njenom viđenju, Alijansa bi bila "kišobran" u okviru koga se može kreirati stabilnost kako bi bili rješavani svi, eventualni, tihi konflikti.

"Vjerujem da će mlade generacije procjeniti koristi od članstva", poručila je Štajnaker iz Podgorice, sa konferencije Benefiti članstva Crne Gore u Alijansi, naglašavajući značaj dijaloga o članstvu u koji je neophodno da se, kako kaže, uključe i oni koji su protiv članstva kako bi svi iznijeli svoje argumente.

Ambasadorka je navela da NATO predstavlja okvir u sklopu kojeg su članice u mogućnosti da svoje ciljeve ostvaruju u atmosferi mira i podsjetila da je Alijansa odigrala značajnu ulogu kako "hladni rat ne bi prerastao u vrući", prenio je portal Radio televizije Crne Gore.

Nažalost, dodala je ona, postoje sukobi u evropskom okruženju.

"Osećam se bezbjednije, jer sam iz države članice NATO-a i savez sada ima priliku da pokaže svoje kapacitete i spriječi eskalaciju konflikta“, zaključila je Štajnaker.

Konferenciji je prisustvovala i njena američka koleginica na službi u Podgorici, ambasadorka Margaret Ujehara, koja je ukazala na to da bi posebno mladi ljudi trebalo da slušaju i učestvuju u razgovorima o budućnosti i o NATO savezu i potvrdila da su sve članice Alijanse posvećene pomoći Crnoj Gori u doprinosu stabilnosti i bezbjednosti regiona, ali i širom svijeta.