latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:22 | Autor: SRNA

Vlada Brčko distrikta plaća transplantacije organa građanima

Vlada Brčko distrikta predvidjela je ove godine 600.000 KM za plaćanje transplantacije organa za svoje građane, a od 1. januara finansirala je već dva takva operaciona zahvata.

Šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Brčko Anđa Nikolić izjavila je Srni da je uglavnom riječ o transplantacijama koštane srži i bubrega, i to od ranije obezbijeđenih donora.

"Krajem prošlog mjeseca Vlada je dala garanciju da se na Vojno-medicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu može izvršiti transplantacija bubrega djevojci iz Brčkog od jednog od njenih roditelja", objasnila je Nikolićeva.

Prema njenim riječima, uglavnom je riječ o pojedinačnim iznosima koji se kreću 10.000 evra za transplantaciju organa na VMA, dok je cijena istog zahvata u Tuzli 37.000 KM.

"Mi prethodno od Fonda zdravstvenog osiguranja dobijemo predračun na čiji iznos Vlada daje garanciju, kako bi se pacijent mogao, bez odlaganja, uputiti na operaciju. Kasnije u Programu utroška sredstava, garantovana sredstva prebacujemo na njihov račun da bi Fond mogao izvršiti isplatu konkretnoj medicinskoj ustanovi", precizirala je Nikolićeva.