latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:02 | Autor: RTS

Zanatska četvrt, a nigdje zanatlija?!

Na brdu Galič, na padinama Suvobora, prije 40 godina postavljena je tabla na kojoj piše „Zanatska četvrt“, a tu nikada nije bilo zanatlija.
Suvobor (Foto: ums.rs) -
Suvobor (Foto: ums.rs)

Tabla, od nerđajućeg lima i sa slovima kojima se ispisuju nazivi ulica u gradovima, postavljena je tačno na tromeđi sela Beršići, Drenova i Srezojevci, na 20 kilometara od Gornjeg Milanovca.

Kako je Beti rekla najstarija mještanka, 81-godišnja Stojanka Miković, tablu je postavio njen muž Dragomir, koji je umro prije 25 godina. Postavio je u znak protesta zbog nebrige svih dotadašnjih vlasti za mještane.

„Tabla je postavljena 1974. godine iz tuge, protesta i šale prema vlastima što o ovom zabačenom kraju niko do tada nije vodio računa, a nažalost, to se dešava i ovih dana“, sa gorčinom je rekla Dragomirova supruga.

Stanovnici ovog kraja kažu da tabla zbunjuje samo one koji prvi put dođu, misleći da je u pitanju mjesto s brojnim zanatlijama, a njen tvorac je slikovito prikazao teške uslove života od neprohodnih puteva do dotrajalih vodovodnih azbestnih cijevi, što se decenijama ne mijenja.