latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:35 | Autor: TANЈUG

EU razmatra pokretanje poreske istrage protiv Mekdonaldsa

Evropska unija razmatra pokretanje istrage u vezi sa navodnim povlašćenim poreskim ugovorima koje je američki lanac brze hrane Mekdonalds sklopio sa Luksemburgom, izjavila je evropska komesarka za zaštitu konkurencije, Margret Vestager.
Mekdonalds (arhiv) -
Mekdonalds (arhiv)

"Razmatramo pokretanje istrage protiv Mekdonaldsa bazirajući se na informacijama dobijenim od sindikata. Ostaje da vidimo da li ćemo pokrenuti istragu", izjavila je Vestager, koja je prije samo nekoliko nedjelja otvorila odvojenu antimonopolsku istragu protiv američkog internet giganta Gugla i ruskog Gasproma, prenosi agencija Frans pres.

EU već istražuje poreske ugovore sklopljene između američkog tehnološkog giganta Epla i Irske, lanca kafeterija Starbaksa u Holanđi, ali i Amazona i italijanskog Fijata u Luksemburgu.

Zvanični Brisel vjeruje da pojedine poreske olakšice ponuđene velikim kompanijama predstavljaju kršenje evropskih propisa o državnoj pomoći, kao i nezakonite subvencije koje druge kompanije stavljaju u nepovoljnu poziciju.

Tri međunarodne grupe radnika optužile su u februaru Mekdonalds, tvrdeći da je oko 3,7 milijardi evra prihoda ostvarenih od prodaje u evropskim restoranima preusmjerio u svoju luksemburšku holding kompaniju u periodu od 2009-2013. godine.

Da su ovi prihodi bili oporezovani u matičnoj zemlji, Mekdonalds bi na ime poreza morao da plati 1,05 milijardi evra, umjesto 16 miliona evra koliko je platio u Luksemburgu, ocjenjuje Frans pres.