latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:44 | Autor: Večernje novosti

Stomak smiruju dobre bakterije

U ovo doba godine počinju učestalije da se javljaju različite crijevne zaraze. Ove nfekcije mogu da budu opasne po život, posebno kod starijih pacijenata, onih koji su dehidrirani ili imaju druga hronična oboljenja.

Sa toplim danima i češćim izletima u prirodu, uz nedovoljnu higijenu, prije svega ruku, raste i rizik od crijevnih zaraznih bolesti. Ako se namirnice adekvatno ne čuvaju, ne pripremaju i ne peru, što posebno važi za povrće, voće, meso, mlijeko i mliječne proizvode, mikroorganizmi iz kvarljivih namirnica lako dospiju u crijeva.

Posljedice su učestale stolice ili zatvor, ili naizmjenična pojava proliva i zatvora, kao i sluzave stolice. Prisutni su i povremeni bolovi u stomaku, mučnina, gađenje i nagon za povraćanjem.

Crijevne infekcije, međutim, mogu da budu opasne po život, posebno kod starijih pacijenata, onih koji su dehidrirani ili imaju druga hronična oboljenja. Šta će se od ovoga desiti, zavisi umnogome i od odbrambene barijere - dobrih bakterija koje se nalaze u crijevima.

Prema riječima profesora dr Tomice Milosavljevića, gastroenterologa u Kliničkom centru Srbije, oko 100.000 milijardi mikroorganizama nalazi se u crijevima, od kojih su 95 odsto bakterije.

- Mikroorganizmi sa sobom "nose" milion gena, a zajedno sa ljudskim genima čine simbiozu. Znatno je više dobrih bakterija nego loših, ali se ta ravnoteža narušava pod određenim okolnostima: nakon uzimanja antibiotika, uzimanjem kvarljive hrane, neadekvatnom higijenom - kaže on.

Patogeni koji spolja ulaze na usta u organizam su najčešće salmonela, šigela, ešerihija koli, neki paraziti... Oni obično prave naglu kliničku sliku, koja počinje prolivom.

Veliki broj odbrambenih bakterija u crijevnom traktu srećom, ima sposobnost da one same prave barijeru protiv loših, i djeluju na nekoliko načina: pomažu u metabolizmu nekih hranljivih materija, zatim, pomažu jačanje odbrane crijevne barijere, odnosno jačaju imunitet, i bore se protiv loših bakterija koje dolaze spolja.

Ali, ako su dobre bakterije uništene, što se najčešće dešava nakon upotrebe antibiotika, posebno ako se nepotrebno ili dugo uzimaju, razmnožiće se one loše bakterije. Tu je, onda potrebna pomoć "sa strane". Da bi se vratila ravnoteža, neophodno je povratiti što više dobrih bakterija, što se postiže upotrebom probiotika.

Na našem tržištu postoji mnogo probiotskih preparata. Međutim, nisu svi probiotici isti. Velike razlike postoje u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu i efikasnosti. Stručnjaci ističu da treba voditi računa da se primjenjuju samo probiotici provjerenog sastava.

Svaki probiotski soj, naime, ima svoju "genetsku ličnu kartu" i registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu. Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje spriječava se eventualna pojava mutacija, kao i prisustvo rezistencije na antibiotike. Optimalnom kombinacijom sojeva i tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno je da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost odmah nakon unosa u organizam.