latinica  ћирилица
02/05/2015 |  17:32 | Autor: RTRS

Lista izgubljenih tehnologija

Svijet nikada nije bio tehnološki napredniji nego što je sada, ali to ne znači da neke tehnologije nisu izgubljene.

Mnogi izumi i proizvodni procesi antike jednostavno su nestali s vremenom, dok druge još u potpunosti ne razumijemo.

Tehnika izrade Stradivarijusove violine, način na koji su izgrađene piramide, ili Teslin pokušaj da napravi smrtonosni zrak koji nikada nije objelodanio, do danas su nepoznati .

Portal "Ol tajm tens" sačinio je listu izgubljenih tehnologija.

10) STRADIVARIЈUSOVA VIOLINA
Originalini, rijetki primjerci ovog instrumenta izrađivani tajnom tehnikom, danas vrijede milione.

9) LETЈELICE VIMANE
Mitska letjelica opisana je u drevnim indijskim tekstovima. U sanskritu teksta pominju se čuvene leteće kočije.

8) RIMSKI BETON
Drevni Rimljani bili su pragmatični, ali i vrhunski inženjeri. Tehnologija pravljenja rimskog betona je nestala, ali su konstrukcije napravljene ovim betonom, i danas u upotrebi.

7) EGIPATSKE PIRAMIDE
Ko ih je gradio znamo. Kada - pretpostavljamo. Kako - i danas je nepoznato. Iako postoje brojne teorije o tehnologiji gradnje piramida, ni jedna nije potpuna.

6) MITSKO OSTRVO ATLANTIDA
Atlantidu je pominjao i Platon u svojim dijalozima u 4. vijeku prije nove ere. Prema nekim teorijama, ovaj mitološki izgubljeni grad bio je dom napredne civilizacije.

5) ČELIK IZ DAMASKA
Vjeruje se da se pravio od dvije vrste čelika: jedne iz Indije, a druge iz Šri Lanke, koje su se zatim topile i spajale. Tehnika pravljenja ovog nevjerovatno čvrstog čelika vijekovima je bila nepoznata.

4) MEHANIZAM IZ “ANTIKITERE”
potiče iz 1. vijeka prije nove ere. Tek nedavno je pojašnjena njegova funkcija - to je sat koji je mogao računati lunarne faze, zbog čega ga neki zovu i ‘prvi analogni kompjuter’.

3) TEHNOLOGIЈA NASE - APOLO
Tehnologija Američke agencije za svemirska istraživanja koja stoji iza pionirskog projekta svemirskog broda APOLO nikada nije detaljno zabilježena.

2) ZRAK SMRTI NIKOLE TESLE
Tesla je tvrdio da je napravio smrtonosni zrak. Međutim, odbijao je da otkrije na koji način je napravljen, i u koju svrhu.

1) GRČKA VATRA
„Morska vatra“ ili „rimska vatra“ je zapaljivo oružje koje je koristila Vizantijska imperija. Korištena je kao oružje u pomorskim bitkama, a srodna je današnjoj napalm bombi.