latinica  ћирилица
02/05/2015 |  15:26 | Autor: RTRS

Međunarodni festival čokolade u Portugalu

Među najveće proizvođače i izvoznike čokolade u Evropi, ubrajuju se Njemačka, Francuska, te zemlje Beneluksa. Švajcarska čokolada je među najomiljenijim u svijetu, dok su čokolade iz drugih zemalja manje poznate. To nikako ne treba da znači da su nekvalitetne, već se o njima prosto malo , ili ništa ne zna. U Portugalu se svake godine organizuje Međunarodni festival čokolade, što znači da su i stanovnici ove zemlje i ljubitelji i poštovaci ove poslastice.

Slatki miris čokolade, svake godine u isto vrijeme, širi se portugalskim gradom Obidos. To je znak da je srednjovjekovni gradić ponovo domaćin Međunarodnog festivala čokolade. U vrijeme festivala grad izgleda bajkovito. Posjetioci, ili bolje reći ''čokoljupci'', za samo par dana koliko traje festival, mogu da isprobaju sve čoko -kreacije, ali i da uživaju u izložbi čokoladnih figura.

- Obidos je romantičan grad i mnogi koriste ovaj festival da bi proveli posebne trenutke uz najmilije. Kod nas je običaj, kada vam se neko dopada, da mu ponudite čokoladu. Zato ne treba da čudi da se u ovom gradu održava jedan ovakav festival. Najromantičnija portugalska ljubavna priča odigrala se u Obidosu. Tako da naš grad, čokolada i ova romantična priča čine savršeno mjesto za jedan ovakav festival, rekao je Rukardo Ribeiro, organizator Festivala čokolade.

Portugalski Romeo i Јulija su, u stvari, Pedro i Ines, i ovogodišnji festival posvećen je njihovoj ljubavnoj priči. Pedro je bio sin portugalskog kralja Alfonsa, i nasljednik krune. Ines je bila dvorska dama Pedrove buduće supruge koju mu je odredio kralj. Zaljubivši se u Ines, Pedro je ignorisao brak, a kada mu je umrla zakonita supruga, oženio se ljubavnicom.

To je razljutilo kralja, koji je naredio da se Ines pogubi. Poslije smrti oca, Pedro postaje kralj i posthumno proglašva Ines kraljicom. U Portugalu se i danas koristi narodna izreka ''Prekasno je, Ines je mrtva'' kao evokacija na tragičnu junakinju, čija je priča postala i dio portugalskog folklora.

Ova ljubavna priča vjekovna je inspiracija brojnih umjetnika, a na Festivalu su je javnosti predstavili i čokolateri.

- Ovo je zahtjevan posao. Moramo da pazimo na vlažnost, jer voda čokoladi šteti isto kao i toplota. Zato sve ove skulpture rashlađuju klima uređaji. Јednostavno, figure ne podnose varijacije temperature, to bi ih uništilo u potpunosti, istakao je Diogo Estevez, čokolater.

Na Festivalu čokolade izrađene su i figure fado pjevača. Sladokusci koriste festival za isprobavanje novih čokoladnih kombinacija

I dok čokolateri ovaj festival koriste da bi prezentovali svoje umijeće, zadovoljstvo posjetilaca je još veće jer sve poslatice mogu i da probaju.