latinica  ћирилица
01/05/2015 |  08:44 | Autor: Večernje novosti

Uživajte u prirodi

Dok boravite u prirodi ne preterujte sa fizičkim aktivnostima ako niste u formi da sutradan ne biste završili sa upalom mišića. Izbjegavajte napor neposredno poslije jela da vam ne bi pozlilo.

Proslava 1. maja u prirodi nije samo prilika za roštiljanje sa prijateljima i porodicom, već i odlična šansa za rekreaciju i igrice. Da biste iskoristili pogodnosti boravka u prirodi, neophodno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta.

Ne pretjerujte sa fizičkim aktivnostima ako niste u formi da sutradan ne biste završili sa upalom mišića. Izbjegavajte napor neposredno posle jela da vam ne bi pozlilo. Najbolje je da izaberete aktivnosti umjerene jačine, poput vježbi istezanja.

Da bi vam bilo zanimljivije, uključite u vježbanje cijelo društvo. Ako idete na mjesto gdje će biti gužva, fudbalska lopta možda nije najbolja ideja, jer možete povrijediti susjede na pikniku. Mnogo bolji izbor je badminton, a ako vas ima više, organizujte takmičenje u skokovima udalj.

Šetnja po svježem vazduhu ne samo da će prijati vašim plućima, već je možete iskoristiti i u obrazovne svrhe, da djecu naučite nazivima biljaka, cvijeća i drveća. Pokušajte da prepoznate ptice po glasovima koje ispuštaju, a sve zanimljive primerke fotografišite kako biste i kod kuće mogli da ih analizirate.

Ovom zabavnom aktivnošću uspjećete da bar na jedan dan odvojite djecu od računara, tableta i mobilnih telefona. Igra pantomime idealna je za sve uzraste - odlično razvija kreativnost mališana, a zabavna je i odraslima. Možete igrati i zemljopis, ali i organizovati takmičenje u pjevanju, imitacijama ili bilo čemu drugom što vam padne na pamet.

Kad se piknik završi, ne zaboravite osnovno - da počistite smeće sa sobom.