latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:18 | Autor: B92

Šta je teže od mršavljenja?

Vjerovali ili ne, svaki nutricionista reći će vam da je mnogo teže ugojitii se nego smršati. Naravno, pod tim se podrazumijeva gojenje na zdrav i prihvatljiv način.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Kad je riječ o ljudima koji imaju problem s tjelesnom težinom i to onom smanjenom, a nije u pitanju teško oboljenje, oni vode veliku borbu s nadoknadom kilograma. Na primjer, anemični ljudi teško dobijaju na kilaži, a suočeni su sa manjkom energije, slabošću i težom pokretljivošću.

Činjenica je da su smetnje u ishrani, hronične bolesti, neuhranjenost i nasljedni faktori neki od razloga za manju tjelesnu težinu. Ali jako je važno voditi računa o ishrani.

Glavni krivci za gojenje koje svakodnevno unosimo u organizam su mlijeko, jaja, puter, šećer i masnoće. Zdrava odnosno pravilna ishrana preporučuje tri veća obroka, i 2-3 međuobroka.

Ukoliko želite da se ugojite treba da povećate unos namirnica bogatim kalorijama, ali to ne znači da možete da jedete sve što vam dođe pod ruku. Posebno obratite pažnju da se ne pretjera sa zasićenim masnoćama. Masnoće zasićene i nezasićene imaju istu kalorijsku vrijednost, ali sasvim suprotno djelovanje na zdravlje. Šta uraditi?

Povećajte kalorijski unos - treba da unosite više kalorija nego što ih trošite. Redovno vježbajte - za ciljani program vježbanja obratite se nekom stručnom licu. Povećajte unos sljedećih namirnica: žitarica i proizvoda od žitarica, voća i povrća, punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda, masne ribe i maslinovog ulja.