latinica  ћирилица
30/04/2015 |  10:22 | Autor: Agencije

3D implant spasao život dječacima (VIDEO)

Јedan trogodišnji dječak postao je prvi pacijent na svijetu kom je izliječena potencijalno smrtonosna bolest uz pomoć biorazgradivog implanta napravljenog zahvaljujući 3D štampaču.
3D implant spasao život dječacima - Foto: Screenshot/YouTube
3D implant spasao život dječacimaFoto: Screenshot/YouTube

Dječak je jedna od tri bebe u SAD kojima su ugrađeni specijalni ulošci u grlo koji pomažu da njihovi dušnici normalno funkcionišu.

Prva operacija sprovedena je na Kaibi Gjonfrido iz Ohaja 2012. kada je imao samo tri mjeseca i patio od traheobronhomalacije zbog koje dušnik povremeno prestaje da funkcioniše i sprečava normalan protok vazduha.

Naučnici su objavili da su sva tri dječaka dobro reagovala na tretman, a Kaiba je sada praktično izliječen. Njegov biorazgradivi implant će se poslije određenog vremena razložiti u tijelu, kada mu više ne bude bio potreban za disanje.

“Prije ove procedure, bebe sa ozbiljnom traheobronhomalacijom imale su male šanse za preživljavanje. Danas je naš prvi pacijent Kaiba aktivan zdrav trogodišnjak, koji ide u vrtić i ima svijetlu budućnost“, rekao je Glen Grin, član hirurškog tima CS Mot dječje bolnice Univerziteta u Mičigenu.

I druga dva dječaka, koji su u trenutku operacije imali pet i 16 mjeseci sada žive normalnim životom.

Tri mala pacijenta bila su liječena kao hitni slučajevi, jer nije bilo drugog načina da im ljekari pomognu. Međutim, sada je organizovana i klinička studija koja će obuhvatiti 30 pacijenata za ugradnju “odštampanih“ implanta.