latinica  ћирилица
29/04/2015 |  19:59 | Autor: B92

Dobro je biti stranac u Kini

Stranci u Kini postaju vrlo popularni, toliko da ih agenti za nekretnine unajmljuju kako bi im pomogli da prodaju stanove. Dovoljno je da su "poznate ličnosti".

Zahvaljujući ekpanziji razvoja nekretnina u Kini, potražnja za kupcima luksuznih stanova, naročito u područjima van strogog centra, predstavlja misiju oko koje je potrebno dodatno angažovanje, piše Biznis insajder.

U Kini postoje firme koje su specijalizovane za posredovanje prilikom zapošljavanja iseljenika. Većina iseljenika se plaća da bi prisustvovala određenim događajima. Nakon potpisivanja ugovora sa ovim specijalizovanim firmama, stranci dobijaju nove identitete i postaju “modeli“ ili “glumci“.

“Postoje mnoga mjesta u Kini, naročito u udaljenim mjestima gdje su kuće zaista precjenjene, ali postoji trik, učinite taj kraj međunarodno poznatim“, objašnjava jedan agent za nekretnine.

Cijena “bijelih ljudi“ je skuplja, ali vrijedi, jer oni mjesto čine otmjenijim. Ukoliko klijent ne može da priušti bijelca, savjetuje mu se da poredba sa crnim glumcem koji će imati zanimljiv karakter, a njihova cijena je pristupačnija.

U Kini je zastupljeno vjerovanje, da ako je negdje zaposlen stranac, cijela stvar se pomjera na viši nivo. Kako kažu, dokle god postoji dobra slika, ljudi će biti spremni da kupe.

Kažu da je u Kini dovoljno da imate bijelo lice, i da vam nije potrebno nikakvo znanje i obrazovanje.

Teško je procjeniti koliko ova taktika pomaže prilikom prodaje nekretnina, međutim, ako je gledati po rasprostranjenosti vjerovanja, onda se čini da ona stvarno funkcioniše.