latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:51 | Autor: TANЈUG

Srpski ljekari prvi u regionu izveli rijetku operaciju

Na Klinici za vaskularnu i transplatacionu hirurgiju KCV izvršena je operacija zamjene trbušne aorte trudnice, kakva do sada nigdje u regionu nije izvedena, a u svjetskoj literaturi zabilježeno je samo nekoliko sličnih slučajeva.
Hirurgija - Foto: ilustracija
HirurgijaFoto: ilustracija

Pacijentkinji Zlati Novakov Kirstler, u poodmakloj trudnoći, dijagnistikovano je proširenje trbušnog krvnog suda, pa je morala biti podvrgnuta operaciji.

- Termin operacije je pažljivo odabran kako bi u isto vrijeme mogao biti izvršen i porođaj carskim rezom - rekao je upravnik Klinike za vaskularnu i transplatacionu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine Vladan Popović.

Prema njegovim riječima, aneurizma trbušne aorte ustanovljena je potpuno slučajno na ultrazvučnom pregledu.

- Odmah po saznanju da imamo pacijentkinju kojoj je dijagnostikovano proširenje najvećeg trbušnog krvnog suda konsultovali smo se sa kolegama iz regiona, ali smo saznali da nikada takav slučaj nije postojao, pa smo bili prepušteni sami sebi - rekao je Popović, naglasivši da je ponosan što je cijela operacija završena uspješno.

Operaciju je izvršio hirurg Miloš Kačanski koji je rekao da je smrtnost u slučaju pucanja trbušne aorte izutetno velika, a s obzirom na to da je pacijentkinja bila pred porođajem to je dodatno povećavalo rizik.

Svi članovi tima koji je izveo ovu komplikovanu operaciju istakli su da je vrlo bitan aspekt bila anestezija, jer je potpuno različita vrsta anestezije u slučajevima kada se radi carski rez i kada se radi zamjena oštećenih krvih sudova.

Anesteziolog Kristina Šuvaković istakla je da laktacija nije ugrožena, odnosno da je beba nakon operacije hranjena majčinim mlijekom i da majka dalje može da nastavi da je doji.

Zamjenik upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Đorđe Petrović, koji je obavio carski rez, istakao je da je to prvi porođaj na Klinici za vaskularnu hirurgiju.

Pacijentkinja Zlata Novakov Kirstler rekla je da se osjeća dobro i da je presrećna što će danas biti otpuštena kući.

- Nikakve tegobe nisam osjećala i potpuno slučajno su ljekari utvrdili oštećenje na krvnom sudu. Kada sam to saznala informisala sam se više o načinu liječenja i vrsti hiruške intervencije tako da sam znala da je riječ o teškoj operaciji - rekla je pacijentkinja.

Čim se probudila iz anestezije znala je, kako je rekla, da je sve završeno bez problema, što su joj ljekari odmah i potvrdili. Rodila je zdravu djevojčicu težine oko tri kilograma i ovo joj je druga ćerka.