latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:26 | Autor: B92

Bogatije majke uglavnom rađaju sinove

Pol djeteta zavisi i od bogatstva majke - one dobrostojeće uglavnom rađaju sinove, dok žene koje žive u težim uslovima rađaju više ćerki, tvrdi se u najnovijoj studiji holandskih stručnjaka.

To otkriće je dodatak već postojećim dokazima da pol djeteta nije samo pitanje slučaja, već na njega utiču i način života i okruženje.

Sudeći prema teoriji evolucije, kada su uslovi dobri i kada su bebe zdrave, najvjerovatnije je da će majka prenijeti gene "za dječake" na drugu generaciju, piše portal Stetoskop.

Zdravi dječaci će potencijalno biti očevi na stotine djece, čime će osigurati preživljavanje porodične loze.

Međutim, ako majka nije zdrava ili je neuhranjena, rađanje dječaka biće siromašna investicija.

Naime, malo je vjerovatno da će slabašan i bolešljiv dječak uspjeti da pobijedi konkurenciju i možda nikada neće ni postati otac ili čak neće ni preživjeti.

Da bi testirali uticaj majčinog bogatstva i zdravlja na pol djeteta, holandski naučnici su iskoristili bazu podataka od više od 95.000 majki iz Ruande.

Oni su uporedili proporciju dječaka po svakoj ženi sa njenim bračnim statusom koji je indikator njenog bogatstva i zdravlja.

Kao što se i očekivalo, niže rangirane žene su rađale više ženske djece nego one koje su "u vrhu" ili one u monogamnim brakovima, navodi se u izvještaju naučnika.

Žene ne mogu da kontrolišu da li će roditi dječaka ili djevojčicu, ali neke studije pokazuju da su djevojčice koje su u majčinom stomaku jače i da je manje vjerovatno da će žena imati pobačaj ako je majka bolesna ili pod stresom.