latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:15 | Autor: Agencije

Lauterbrunnen – Dolina sa 72 vodopada

U Berner Oberlandu u švajcarskim Alpama, oko 70 kilometara jugoistočno od Berna, leži Lauterbrunnen, dolina koja se smatra jednom od najljepših u Evropi. Dolina je široka oko jedan kilometar, a nalazi se između divovskih stijena i planinskih vrhova koji se uzdižu gotovo okomito na visinu od 300 metara od dna doline.

Na dnu se nalazi selo Lauterbrunnen, što u prevodu znači “mnogo izvora“, a ime je dobilo po čak 72 vodopada koji padaju u dolinu sa visine od nekoliko stotina metara. Najpoznatiji od njih je Staubbach visok gotovo 300 metara, što ga čini jednim od najviših vodopada u Evropi formiranih od jednog neprekinutog pada.

Јoš jedan spektakularan prirodni fenomen su Trümmelbach, slapovi skriveni iza planine koji se sastoje od deset slapova koji nose 20.000 litara vode u sekundi, a padaju sa visine od 200 metara.

Litice i vodopadi Lauterbrunnena su inspirisali mnoge umjetnike i pisce kao što su Goethe, Franz Schubert i J.R.R. Tolkien. Takođe redovno privlače ljubitelje priode, slikare i fotografe iz svih krajeva svijeta. Lauterbrunnen je postao dio UNESCO-ve Svjetske prirodne baštine 2001. godine.

Berner Oberland u švajcarskim Alpama (Foto: pixelizam.com)